Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i uz potporu Koordinacije ministara obrazovanja Županija u kojima se nastava odvija na hrvatskome jeziku, u Orašju je organizirana prva radionica za predstavnike odgojno-obrazovnih ustanova na temu "Upravljanje projektima, mobilnost i konkurentnost na tržištu rada" u okviru programa Erasmus+, eTwining.

Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH

Mr.sc. Andreja Marcetić, predsjednica Savjeta za upravljanje projektima i vanjska suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje upoznala je sudionike s važnošću razvijanja ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje, poduzetnost i poduzetništvo, sa svrhom veće konkurentnosti i mobilnosti na tržištu rada te povećanja samo/zapošljivosti.

O Erasmus+ programu, koji ove godine slavi 30 godina svoga postojanja, govorila je eTwinning veleposlanica Agencije za mobilnost i programe EU Suzana Delić. Posebno se osvrnula na eTwinning zajednicu učitelja koja od listopada ove godine broji pola milijuna korisnika.

eTwinning je važan dio programa Erasmus+ i omogućuje korisnicima međusobno umrežavanje, otvaranje virtualnih projekata kao i stručna usavršavanja. Polaznici su se upoznali s procesom otvaranja projekata, načinom pronalaženja projektnih partnera te integracijom eTwinninga u projekte Erasmus+. 

Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH

Uz teorijski dio, sudionici radionice su imali priliku pripremiti prve projekte iz područja njegovanja kulturne baštine, ekologije, usavršavanja vještina zaposlenika odgojno obrazovnih ustanova i zaštite od prirodnih nepogoda.

Cilj je organizacije radionica je, između ostaloga, ostvarivanje mobilnosti zaposlenika odgojno-obrazovnih ustanova u svrhu usavršavanja znanja, vještina i kompetencija potrebnih za obavljanje posla u matičnim ustanovama, poticanje obrazovnih stručnjaka na individualno neformalno stručno usavršavanje te povećanje zapošljivosti, konkurentnosti i mobilnosti na tržištu rada. 

Riječ je o prvoj u nizu radionica koje će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske organizirati za predstavnike odgojno obrazovnih ustanova koje nastavu održavaju na hrvatskome jeziku u Bosni i Hercegovini.