Premijer s Hrvatima u New Yorku (Foto: vlada.hr) Premijer s Hrvatima u New Yorku (Foto: vlada.hr)

Dolazak hrvatskih izaslanstava na Opću skupštinu UN-a uvijek će se iskoristiti za druženje i kontakte s hrvatskom zajednicom u Americi, naglasio je premijer Andrej Plenković prigodom susreta s tamošnjim Hrvatima, prenosi HRT. 

- Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država. Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova - rekao je Plenković.

Andrej Plenković s iseljenicima u New Yorku

Andrej Plenković s iseljenicima u New Yorku

0:28

- Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini - istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić (Foto: vlada.hr)

- Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi - zaključio je premijer. 

Obraćanje premijera Andreja Plenkovića na 72. Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.