Jandroković s predsjednikom mađarskog parlamenta Kövérom (Foto: Hrvatski sabor) Jandroković s predsjednikom mađarskog parlamenta Kövérom (Foto: Hrvatski sabor)

Jandroković je prvi put u Mađarskoj boravio kao predsjednik Sabora. Sastao se s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine: glasnogovornikom Hrvata u mađarskom parlamentu Mišom Heppom, predsjednikom Hrvatske državne samouprave Ivanom Guganom i predsjednikom Saveza Hrvata u Mađarskoj Josom Ostrogoncem. Domaćin sastanka bio je veleposlanik Mladen Andrlić.

Predstavnici Hrvata u Mađarskoj (Foto: Hrvatski glasnik /Facebook)

Odnosi Hrvatske i Mađarske su vrlo dobri, postoje njihovi duboki povijesni korijeni i veže nas dugogodišnje prijateljstvo. Posebno pamtimo ulogu Mađarske u procesu borbe za samostalnost Republike Hrvatske te pri ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Brojna su područja u kojima smo ostvarili vrlo visoku razinu suradnje, što uključuje manjinsku problematiku, kulturnu i prekograničnu suradnju te turizam. Hrvatska posvećuje veliku pozornost odnosima s Mađarskom i nadam se da ćemo u idućem razdoblju rješavati i otvorena pitanja kako bi se odnosi mogli ocijenitit besprijekornima - istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković.

 (Foto: Hrvatski glasnik /Facebook)

Predstavnici Hrvata u Mađarskoj Jandrokovića su izvijestili o statusnim pitanjima hrvatske manjine, pitanjima školovanja na hrvatskom jeziku, kulturnim udrugama Hrvata u Mađarskoj te iskazali zadovoljstvo razinom ostvarenih prava. - Velik je put prijeđen od demokratskih promjena u objema zemljama i mnogo je toga napravljeno. Dakako, pred nama je još mnogo posla. Primjerice, razgovarali smo o hrvatskom kazalištu u Pečuhu koje je u završnoj fazi realizacije i koje će biti vrlo važna institucija - dodao je Jandroković. 

Hrvatsko kazalište Pečuh
Hrvatsko kazalište Pečuh (Foto: HKP)

Mađarska nacionalna manjina u Hrvatskoj ima zajamčenog predstavnika u Saboru, dok u mađarskom parlamentu postoje pojedinačni glasnogovornici za svih 13 nacionalnih manjina. Ti glasnogovornici sudjeluju u raspravama u mađarskom parlamentu i mogu izlagati na hrvatskom jeziku, no nemaju pravo glasovanja. Na pitanje treba li hrvatska politika utjecati na to da zajamčenoga zastupnika u mađarskome parlemanetu ostvare i Hrvati u Mađarskoj, Jandroković je odgovorio:  - Svaka država pa tako i Mađarska ima pravo odlučivati na koji će način rješavati pitanje zaštite manjinskih prava. Nama je važno da se politička, kulturna i obrazovna prava zadrže na visokoj razini ili unaprijede. Pozitivan primjer ostvarivanja manjinskih prava u Mađarskoj je mogućnost da se u svakom mjestu gdje ima 30 Hrvata, oni mogu organizirati u samoupravu koju financiraju država i lokalne sredine - naglasio je Jandroković.

Drugoga dana posjeta, Jandroković se sastao s mađarskim predsjednikom Jánosom Áderom te predsjednikom mađarskog Parlamenta Lászlom Kövérom. Na pitanje hrvatskih novinara jesu li razgovarali o mađarskoj blokadi ulaska Hrvatske u OECD i o sporu Ina-Mol, Jandroković je objasnio: - Ključni smisao ovoga posjeta je pokazati da su Mađarska i Hrvatska prijateljske zemlje i dobri susjedi i da parlamenti mogu stvarati ozračje u kojime će ta pitanja biti lakše riješiti. - 

Jandroković u Mađarskoj

Jandroković u Mađarskoj

00:35

- Mislim da je nepravedno što se u odnosima Mađarske i Hrvatske više nego što treba i što je to bilo nužno pozivalo na odnose Mola i Ine. To nije bilo svrsishodno. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da je mnogo više onoga što nas veže nego onoga što nas razdvaja u nekim stajalištima - rekao je Kövér te zaključio: - Kada bi dva zakonodavna tijela mogla otvorena pitanja riješiti jednim zakonom, sasvim sigurno to bi i učinila -

Jandroković na susretu s mađarskim predsjednikom i predsjednikom parlamenta (Foto: Hrvatski sabor)
Jandroković s mađarskim predsjednikom Áderom i predsjednikom parlamenta Kövérom (Foto: Hrvatski sabor)