Foto: znk.hr Foto: znk.hr

Teškoj godini usprkos te unatoč raspadu gotovo polovice knjižarskoga sustava, hrvatska nakladnička djelatnost ipak će se predstaviti na etabliranom knjižnom i knjižarskom sajmu u Frankfurtu od 11. do 15. ovog mjeseca. 

Sajam u Frankfurtu nije samo književni, jer će se, osim suvremenih pisaca i novih naslova, predstaviti publicistička i monografska djela vezana uz hrvatski kulturni prostor. 

Kako nastup ne bi bio predvidljiv i monoton, organizatori najavljuju predstavljanje jedanaestero hrvatskih autora koji će prezentirati svoje nagrađivane naslove u novom formatu, projekcijom HTV-ove emisije "Prekid programa zbog čitanja". 

Emisije koje su uređivali Biljana Romić i Kruno Lokotar prikazivat će se s engleskim prijevodom kontinuirano u gotovo 3 i pol sata programa, a odabrani su autori Miljenko Jergović, Zoran Ferić, Sibila Petlevski, Damir Karakaš, Edo Popović, Ivana Šojat, Maša Kolanović, Daša Drndić, Olja Savičević Ivančević, Marko Pogarač i Kristian Novak.   

Svaki od spomenutih književnika u kratkom petnaestominutnom mini portretu čita kratki ulomak iz svojeg romana, proznog djela, zbrike pjesama, dramskog teksta ili prepiske. 

Frankfurtskoj publici predstavit će se tako i roman "Črna mati zemla" koji otkriva raskoš talenta te umijeće mladog kroatista i germanista Kristiana Novaka. Roman koji vraća Međimurje na kulturnu kartu govori o mladom piscu Matiji Dolenčecu, stiješnjenom u stvaralačkoj blokadi uzrokovanoj traumama iz djetinjstva.

Kristian Novak, "Črna mati zemla"

Kristian Novak, "Črna mati zemla"

10:17

Prema fabuli Novakova romana priprema se kazališna i filmska adaptacija.   

Od prve zbirke poezije "Pijavice za usamljene" pa do proze "Sloboština Barbie", kroatistica Maša Kolanović problematizira pop kulturu i njezin utjecaj u modernom društvu. U putopisu "Jamerika", koji je svojevrstan koktel poezije, proze i stripa, putuje u američke velegradove New York, Los Angeles i Las Vegas te razgolićuje kulturalni mit o Americi.  

Maša Kolanović, "Jamerika"

Maša Kolanović, "Jamerika"

9:15

- Putovanja me pune adrenalinom, posebice kad je riječ o underground estetici velikih gradova, divljoj umjetnosti ulice, grafitima, plakatima, flyerima... Ponekad to može biti naljepnica u javnom wc-u ili pljuvačka u metrou. Kad putujem, kao da dobivam nove moždane stanice, na spasonosan se način odmičem od matične sredine premda je njezin teret nemoguće posve odbaciti. Stoga osim eskapizma, promatranja i opijanja, putovanje uvijek nosi i prtljagu usporedbe – govori Kolanović o putopisu za koji je sama napravila kolaže i nacrtala ilustracije. 

Isti koncept modernog predstavljanja hrvatskih autora iskoristit će se za petnaestak dana na sajmu knjiga u Beogradu, a krajem studenog i u Sarajevu, najavljuje Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara.

Na drugom štandu, koji će prezentirati dječju književnost, svoja djela predstavit će nakladnici knjiga i slikovnica za djecu, a prikazivat će se i trailer filma snimanog prema knjizi "Sjeverozapadni vjetar" Zdenka Bašića

Zdenko Bašić, "Sjeverozapadni vjetar"

Zdenko Bašić, "Sjeverozapadni vjetar"

4:23

 

Na istom će mjestu biti postavljena i izložba međunarodno uspješnih hrvatskih ilustratora. Uz spomenutog Zdenka Bašića, izlagat će Dubravka Kolanović i Andrea Petrlik Huseinović.