Foto: Stella Hubmayer/Croacias Totales Foto: Stella Hubmayer/Croacias Totales

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća počela je gradnja Hrvatskog vjerskog središta "Sveti Nikola Tavelić" koje je do danas ostalo središnje mjesto okupljanja Hrvata u argentinskoj metropoli.

Foto: Stella Hubmayer/Croacias Totales)

U bogatom programu okrugle obljetnice Centra, kojeg tamošnji Hrvati zovu Tehar, nastupili su članovi Male škole, Folklorna skupina Proljeće, tamburaški sastav mladih, ženska klapa Valovi, muška klapa BA te hrvatski sastav Terra.

Fra Josip Peranić duhovni je ravnatelj hrvatske zajednice u Argentini. Ističe koliko je važno hrvatsko središte za opstanak hrvatske zajednice u tom gradu, ali i u cijeloj Argentini.

- Gradili smo ga s namjerom da će taj Centar biti mjesto okupljanja, no nije se znalo do kada. Sad, nakon 40 godina, vjerujemo da će, ako Bog da, biti aktivan jako, jako dugo. Kada vidim naše mlade ili djecu koja dolazi u Hrvatsku malu školu, onda vidim da ovo središte ima svoj smisao, ima svoju budućnost – rekao je fra Josip.

Foto: Stella Hubmayer/Croacias Totales)

Kamen temeljac novog Centra te 1973. položili su franjevci, a četiri godine kasnije, zaslugom pokojnih fra Line Pedišića i fra Marijana Zlovečere, završila je gradnja središta pod čijim krovom otada četiri desetljeća hrvatsku riječ i kulturu vjerno čuvaju mnogobrojna hrvatska društva. Tu su Hrvatski Caritas, Međudruštveni odbor,  Mala škola, dopunska škola hrvatskog jezika i kulture za osnovnoškolce, Društvo hrvatskih katoličkih srednjoškolaca i sveučilištaraca, koji okuplja mlade, najvjernije čuvare hrvatskog folklora.

Hrvatski fratri oduvijek su bili glavni promotori očuvanja hrvatskog identiteta naših zajednica u svijetu. Stoga i ne čudi da su ugradili vjeru i trajnu vezu s domovinom u toliko živo biće hrvatske zajednice u Buenos Airesu.

Fra Lino Pedišić bio je delegat hrvatskih misionara i glavni tajnik Argentinske katoličke komisije za izbjeglice. Dugo je tu hrvatsku župu vodio pokojni fra Ilija Kozina kojeg je naslijedio fra Ivan Gavran. Više od 14 godina fra Josip Peranić vodi Centar, a osnovao je i Hrvatsku župu Sv. Leopold Mandić u San Justu.

Svaki dan u hrvatskom središtu, popularno nazvanom Tehar, slavi se sveta misa. Nedjeljom se okupi najveći broj vjernika, a u crkvenom zboru sudjeluje nekoliko naraštaja potomaka Hrvata i to je ključ uspjeha ovoga središta – povezivanje i aktivno djelovanje članove hrvatske zajednice u raznim društvima koji djeluju u njemu - ističe fra Josip.

Conjunto folklórico croata Proljeće

Proslava 40. obljetnica Hrvatskog centra

6 fotografija

Prostorije hrvatskog centra uvijek su dostupne svim članovima brojne hrvatske zajednice u Argentini, dodaje.

- Svakako nastojimo zadržati koliko je moguće i jezik i kulturu i običaje. Ne samo s plesovima, nego i s kuhinjom, tako da su naše obitelji zadržale običaje iz domovine. Nekada nas je bilo dvanaestero fratara, a danas tek dvojica. Poručio bih svojoj subraći u Hrvatskoj i redovnicima Sv. Franje, koji svoj poziv žele nastaviti izvan domovine, da nastave tu misiju među Hrvatima u Argentini kojih ima jako puno – zaključuje fra Josip.