Hrvatska katolička misija Mainz (Foto: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate) Hrvatska katolička misija Mainz (Foto: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate)

Hrvatske katoličke župe u Sjedinjenim Američkim Državama – Župa Majke Božje Bistričke u Lackwanni i Župa Presvetog Srca Isusova u Milwaukeeju - proslavile su 100. obljetnicu postojanja. Župa Majke Božje Bistričke u kanadskom gradu Calgaryju proslavila je 50. godišnjicu djelovanja, kao i misije u Insbrucku, Mainzu i Ludwigshafenu, a uskoro će velikim slavljem biti obilježena 50. godišnjica osnutka misije u Limi. Hrvatska katolička župa blaženog Alojzija Stepinca u austrijskom gradu Salzburgu počela je proslavu svoje 70. obljetnice.

Hrvati u Calgaryju (Foto: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate)

Ovi veliki jubileji hrvatskih katoličkih misija, župa i zajednica diljem svijeta svjedoče da je naše hrvatsko iseljeništvo staro, ali i o tome koliko je bilo važno prije više od 50 godina osnovati Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Iako je to naše hrvatsko iseljeništvo "staro", ono je i danas živo, pa se u mnogim hrvatskim misijama, župama i zajednicama Hrvati okupljaju jer "žele slaviti Boga na  jeziku svojih predaka", svjedoči ravnatelj Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu dr. Tomislav Markić.

Dr. Tomislav Markić (Foto: Glas Hrvatske)

Iako se Hrvati dobro uklope u društvo domaćina, bez obzira na to radi li se o prekomorskim ili europskim zemljama, u crkveni se život integriraju putem naših misija i zajednica.

Hrvati u Mississaugi (Foto: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate)

- Hrvati su privrženi svojim župama i misijama, za njih su to sveta mjesta na kojima su naraštaji molili na hrvatskome jeziku, a posebna je radost vidjeti mlade u narodnim nošnjama, dakle treći ili četvrti naraštaj Hrvata koji, iako ne govore solidno hrvatski jezik, vole domovinu svojih predaka - svjedoči dr. Markić.  Zato diljem svijeta, pri hrvatskim katoličkim misijama i centrima, djeluju mnogobrojne folklorne skupine, mladi nose hrvatske narodne nošnje, plešu hrvatske plesove i ponosni su na svoje podrijetlo.

Hrvati u Mississaugi (Foto: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate) 

Brojna mrežna hrvatskih katoličkih misija, župa i zajednica u zapadnoj Europi pruža našim iseljenicima djelić domovine. Primjerice, samo u Njemačkoj djeluje 76 misija i župa, a Hrvatima diljem svijeta stalo je do Hrvatske, do njezina napretka u svakom smislu.