Baletni ansambl izvodi scenu iz Labuđeg jezera (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Baletni ansambl izvodi scenu iz Labuđeg jezera (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

- Jedan od mojih najvećih izazova je podići kvalitetu zagrebačkog ansambla i parirati drugim europskim prijestolnicama - jasan je Jakovina. A na putu ostvarenja tog sna je četvrti put održana manifestacija "Dan otvorenog trga", koju je intendantica Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Dubravka Vrgoč najavila kao jedinstveni kulturni događaj kojemu je cilj široj publici predstaviti djelovanje kulturnih i obrazovnih institucija koje djeluju na prostoru Trga Republike Hrvatske, "kako bi se o ovom trgu pričalo ne samo zbog njegova naziva nego i zbog sadržaja koji čine to što on jest".

Na jednom od najljepših trgova u Zagrebu, "Poetska šaputanja", "Harmonija disonance", Tajna povijest kazališta, Drama, Opera i Balet HNK, privukli su velik broj posjetitelja. Kako bi približili baletnu umjetnost široj publici, HNK-ovi su plesači izveli kondicijske vježbe i jutarnje pripreme s kojima započinju svoj radni dan.

Ravnatelj Baleta izabrao je baletne komade za Dan otvorenog trga (Foto: Joachim Riederer)

Radni dan ravnatelja Baleta HNK Leonarda Jakovine započinje rano ujutro, a završava kada se pale gradska, a gase svjetla pozornice. Svaki dan ulazi u paralelni svijet. Jedan se događa na zagrebačkim ulicama, a drugi na daskama koje život znače. Iako ima samo 36 godina, kaže da je svoj život posvetio umjetnosti, kazalištu i svojim pratiteljima. ''Ja sam sluga ovoj kući i svojoj publici'', ističe plesač i pedagog, koji se usavršavao u Münchenu na Visokoj školi za glazbu i kazalište i dobio status solista velikih uloga u berlinskome Staatsballettu.

Berlin je bio najbolja odluka u mom životu

Bio je Drosselmeyer u Orašaru, Benno / Rotbart u Labuđem jezeru, Jefferson Hogg u Das Flammende Herz i Hilarion u Giselle, Plava ptica / Pas de cinq u Trnoružici, Paris / Tibaldo u Romeu i Juliji, Princ u Snjeguljici, Alter ego u Tchaikovskome, Don Juan u istoimenom baletu Giorgia Madie. Poduža je lista njegovih uloga, no proslavio ga je Don Juan - balet u kojem je plesao naslovnu ulogu i za koju je pozirao nag.

Jakovina kao Don Juan (Foto: Yan Revazov)

2009. godine nominiran je za najperspektivnijeg umjetnika u kategoriji Drame, Opere i Baleta. Njemački televizijski kanal ZDF je te godine snimio o njemu dokumentarni film, što je čast kakvu je doživjelo malo vrhunskih njemačkih plesača. O njemu su pisale tamošnje novine, pratili su ga obožavatelji, progonili paparazzi. Ni s jedne predstave nije odlazio bez buketa cvijeća i potpisivanja autograma. To želi postići i sa zagrebačkim ansamblom i najavljuje osnivanje ''Kluba obožavatelja baleta'' u Hrvatskoj.

Da se ponovno rodim opet bih bio baletan

Priznaje da se u životu nikada nije bojao svojih odluka, a mnoge je teške, donosio vrlo mlad. Sa samo 15 godina otišao je iz roditeljskog doma i snalazio se sam. Odluku o povratku iz Berlina, u kojemu je stekao status vrhunskog baletnog umjetnika, nije dugo vagao. Imao je jasnu viziju što želi postići. Ponosan je što je već sada, na sredini mandata, ostvario gotovo sve što je zamislio, ali upozorava na alarmantno stanje u hrvatskome baletu, zbog velikog broja starih plesača, koji zbog povreda i životne dobi više ne mogu davati svoj maksimum. Tome se morao prilagoditi, no od njih očekuje visoku profesionalnost, radnu etiku, red, rad i disciplinu.

Scena iz baleta Caravaggio (Foto: Maria - Helena Klemm)

Unatoč velikim fizičkim naporima, prijelomima, problemima s kralježnicom, strogim režimom, da se ponovno rodi, izabrao bi isti put.