Glas Hrvatske

19:00 / 07.05.2021.

Autor: Maja Raguž

Znanstveni skup "Identitet Hrvata Boke Kotorske"

Državni tajnik Zvonko Milas s bokeljskim folklorašima  (Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH)

Državni tajnik Zvonko Milas s bokeljskim folklorašima (Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH)

Foto: - / -

U Zagrebu i Tivtu održava se znanstveni skup čiji je cilj uvrstiti znanstvene činjenice iz hrvatske baštine Boke u predmetne kurikulume obje države te tako zaštiti bogato kulturno naslijeđe bokeljskih Hrvata od prešućivanja i zaborava.

Uz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH te Institut Ivo Pilar, organizatori skupa su Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište u Zagrebu, Institut za hrvatski jezik, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo kulture i medija.

- Pred panelistima je 26 tema, a njihovi zaključci bit će svečano potpisani i proslijeđeni nadležnima u Hrvatskoj i Crnoj Gori kako bi se potaknule prijeko potrebne promjene i zaštitila hrvatska autohtona baština Boke, Hrvati Boke i Bokelji - rekao je na otvorenju znanstvenog skupa povjesničar Instituta Ivo Pilar Željko Holjevac.

- Ovo je iznimno važan skup za zajednicu bokeljskih Hrvata koji sa svojom tisućljetnom baštinom propadaju hrvatskoj kulturi, ali koji su isto tako danas dio kulture Crne Gore. Cilj je naravno ne samo akademskim pristupom u 26 izlaganja osvijestiti ključne činjenice o povijesti, kulturi i baštine bokeljskih Hrvata, nego je cilj dugoročni da neke osnovne činjenice uđu u predmete kurikule poput hrvatskog jezika, povijesti i vjeronauka osnovnih i srednjih škola. I da barem dio osnovnih činjenica postane dio osobne iskaznice svakog obrazovanog građanina Republike Hrvatske, a isto tako da neke osnovne činjenice uđu u turističke vodiče u Crnoj Gori i da budu na ponos bokeljskim Hrvatima koji tamo dočekuju turiste i dakako samoj Crnoj Gori kojoj je to dio europskog i turističkog imidža – istaknuo je Holjevac.

Prvo izdanje znanstvene konferencije o Identitetu Hrvata Boke Kotorske okupilo je brojne hrvatske znanstvenike na čelu s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar, Instituta za Hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva kulture i medija, te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, čiji je državni tajnik Zvonko Milas istaknuo važnost ovog skupa .

- Iznimno je važno što se ovdje okupio ovako velik broj znanstvenih ustanova koje govore o potpori Hrvatima izvan Republike Hrvatske, konkretno o Hrvatima u Boki kotorskoj i to je zaista snažna poruka. Takve poruke navikli smo čuti i s druge strane iz Boke, od naših Hrvata, a to je poruka zajedništva. Druga važna poruka ovog skupa je ono o čemu će se po prvi put govoriti o uključivanju ovakvih tema u hrvatske kurikule, a odnose se na pitanja iz života Hrvata koji ne žive u domovini - rekao je Milas naglasivši kako je Bokeljska mornarica blago Hrvata u Boki kotorskoj, Crne Gore, ali i Hrvatske.

- Novonastala društveno politička situacija u Crnoj Gori, potiče nas na razmišljanje što učiniti da bismo zaštitili hrvatsku autohtonu baštinu Boke i Hrvata Boke - istaknula je cilj ovog skupa Bokeljka, profesorica Vanda Babić.

- Cilj je zaštititi kulturnu baštinu Boke kotorske koja pripada hrvatskom tradicijskom kôdu, a koja se ne nalazi unutar predmetnih kurikula. Mi znamo sve o povijesti Hrvata unutar državnih granica, ali često puta se ne obaziremo na ono što se nalazi na autohtonim hrvatskim područjima koja se nalaze izvan granica. Tu posebno mislim na Boku kotorsku, na Zaljev svetaca - to je velika hrvatska tradicija i hrvatski dragulj kulture i kulture Crne Gore, to je nešto čega se ne smijemo odreći i to moramo mladima ostaviti u nasljeđe i zalog. Katedrala sv. Tripuna iz 1166. godine starija je od otkrića Amerike ili od crkve Notre Dame i sv. Petra i nešto je što pripada velikoj tradiciji Hrvata Boke. I to je činjenica koju treba znati kao dio opće kulture. Takvih činjenica i takve tradicije u Boki imate na pregršt, ali to je nažalost nedovoljno poznato. Zato je ovaj skup jako važan, jer po prvi put okuplja ključne znanstvene institucije i ministarstva i nadamo se da ćemo ovim putem uspjeti zaštiti našu baštinu, a to možete najbolje učiniti ako ih uključimo u udžbenike i ostavimo mlađim naraštajima da upoznaju Boku kroz osnovnoškolsko i srednješkolsko obrazovanje, a onda Boku treba upoznati i hodajući kroz nju. Onda je nikada nećete moći zaboraviti - rekla je Babić.

A ta kultura i tradicija Hrvata Boke kotorske trebala bi se naći na stranicama hrvatskih i crnogorskih udžbenika osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Zalaže se za to i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs koji se novinarima pohvalio svojom bokeljskom poviješću, nazvavši ovu konferenciju izrazito važnom za očuvanje identiteta Hrvata u Crnoj Gori.

- Vjerojatno smo svi svjesni da je bez cjelokupne kulturne baštine i doprinosa Hrvata iz Boke kotorske hrvatskoj povijesti nezamislivo sagledati pravi položaj Hrvata na ovim prostorima. Imao sam u vlastitoj obitelj sreću da od malih nogu slušam o toj kulturnoj baštini, o bokokotorskoj mornarici, bratovštini koja je oplovila cijeli svijet, o Akademiji pomorskih znanosti u kojoj su školovani svi kapetani, pa čak i oni za Petra Velikoga. Naime, moja majka rođena je u Boki, djed i baka su se tamo preselili još nakon Prvog svjetskog rata -  ispričao je ministar Fuchs dodajući kako će Ministarstvo znanosti i obrazovanja još više nego dosada, davati potporu obrazovanju djece i svim drugim projektima koji će doprinijeti da Hrvati u Boki kotorskoj očuvaju svoj identitet - rekao je Fuchs.

- Nešto više od 15 godina Hrvati u Crnoj Gori imaju mogućnost fakultativne nastave hrvatskog jezika, koju pohađaju brojna djeca, uz sve ostale obaveze - istaknuo je primjer suradnje savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak.

- Suradnja hrvatskih institucija s Hrvatima koji žive u Boki kotorskoj puno je intenzivnija, sustavnija i dinamičnija nego što se to u javnosti zna. Ovo je prilika da se i hrvatskoj i crnogorskoj javnosti pokaže koliko su Hrvati koji žive u Boki kotorskoj važni za Hrvatsku, koliko ta suradnja ima različite oblike, koliko je dinamična i koliko je zapravo višeslojna i čvrsta. Izlaganja koja ćemo čuti tijekom ove konferencije na politološki, ekonomski, kroatistički, sociološki, povijesni i interdisciplinarni način pokazuju svu važnost Hrvata u Boki kotorskoj i činjenicu da oni bez obzira koliko bili malobrojni, baštine materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu koja je prije svega njihova, ali i baština Crne Gore, te Hrvatske - rekao je Bošnjak.

Nakon zagrebačkog dijela znanstvenog skupa, sudionici su izlaganja nastavili u Tivtu gdje će zaključci biti proslijeđeni nadležnima u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a očekuje se da će njihov prvi potpisnik biti ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman koji bi ga trebao potpisati tijekom vožnje brodom po bokokotorskom zaljevu do otočića Gospe od Škrpjela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!