Glas Hrvatske

15:30 / 09.12.2019.

Autor: Klara Špančić

Znanstvena suradnja RH i hrvatske dijaspore

Ilustracija. (Foto: hrzz)

Ilustracija. (Foto: hrzz)

Foto: - / -

Svečano predstavljanje programa Hrvatske zaklade za znanost čijim se programskim sadržajima omogućuje suradnja domovinske akademske zajednice s hrvatskim znanstvenicima u iseljeništvu održano je u velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika.

Na svečanosti su se predstavili aktivnosti Hrvatske zaklade za znanost vezane uz suradnju s hrvatskim znanstvenicima u iseljeništvu, kao i rad i djelovanje Hrvatske matice iseljenika, te Association of Croatian American Professionals (ACAP) s kojima Hrvatska zaklada za znanost surađuje tijekom provedbe ovoga programa i planiranja novih suradničkih projekata s dijasporom.

U sklopu programskog paketa financirano je 23 projekta iz svih znanstvenih područja te svaki projekt ima suvoditelja iz hrvatske znanstvene dijaspore. Sudionicima svečanosti predstavili su se voditelji projekata.

Svrha Programa je prijenos znanja i privlačenje ulaganja u sustav znanosti Republike Hrvatske te posredno i u sustav gospodarstva uz suradnju znanstvenika iz Republike Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u dijaspori.

''Znanost''. (Foto: autor Ivan Picelj)

''Znanost''. (Foto: autor Ivan Picelj)

Foto: - / -

O Programu ''Znanstvene suradnje''

Suradnja se ostvaruje na način da je znanstvenik iz Republike Hrvatske voditelj projekta, a znanstvenik iz dijaspore suvoditelj. Kako bi mogao biti suvoditelj, znanstvenik iz dijaspore treba imati hrvatsko državljanstvo ili dokaz o nacionalnosti te biti zaposlen na znanstvenoj organizaciji u inozemstvu. Natječajnom procedurom Programa ''Znanstvena suradnja'' predviđena je provedba znanstveno-istraživačkih projekata u svim znanstvenim područjima u trajanju najdulje do 31. svibnja 2023. godine te zapošljavanje najmanje dvaju mladih znanstvenika po projektu od kojih jedan mora biti doktorand, a ostali doktorandi ili poslijedoktorandi u ranoj fazi razvoja karijere.

Zaposleni mladi znanstvenici mogu biti iz Republike Hrvatske ili inozemstva, a zapošljavaju se na matičnoj ustanovi provedbe projekta u Republici Hrvatskoj, uz mogućnost odlaska na kratkoročne mobilnosti (do šest mjeseci) na ustanove ili laboratorije suvoditelja projekta u inozemstvo.

Programom se financira provođenje znanstvenog istraživanja, nabava opreme, ukupan trošak plaća mladih znanstvenika, mobilnost i neizravni troškovi. Ukupan iznos financiranja je od 1.000.000,00 HRK do 2.000.000,00 HRK po projektu, a natječajem – koji je zatvoren 28. 2. 2019. – su odabrana 23 projekta koji će biti predstavljeni u ponedjeljak 9. prosinca u Hrvatskoj matici iseljenika.    

Za sve dodatne informacije može se obratiti Hrvatskoj zakladi za znanost na adresu elektroničke pošte: znanstvena.suradnja@hrzz.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!