Glas Hrvatske

08:00 / 24.06.2022.

Autor:

ZKVH na 25. Đakovačkim susretima hrvatskih književnih kritičara

Plakat manifestacije

Plakat manifestacije

Foto: snimka zaslona/facebook / -

Jubilarni, 25. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara održavaju  se u Đakovu 23. i 24. lipnja. Tijekom dvodnevnog programa bit će predstavljena i knjiga Katarine Čeliković Književnost u zrcalima – ogledi i eseji o književnosti Hrvata u Vojvodini (ZKVH, 2020.).

Osim Okruglog stola i drugih programa posvećenih književnoj kritici i književnosti, bit će dodijeljena ovogodišnja Nagrada i Povelja Julija Benešića za književnu kritiku te prikazan filmski zapis Zlatka Mesića s Prvih Susreta. U glazbenom programu nastupit će sopranistica Helena Mamić uz pratnju Darija Kusture.


Prvi kritičarski Susreti održani su 29. i 30. lipnja 1998. u Đakovu s ciljem „da se omogući stalno pregledno praćenje hrvatskog književnog stvaralaštva i proizvodnje, pjesničke, dramske i kritičke, da se njezin značenjski sustav svake godine kritički predoči i vrednuje, da se sustavno pridonosi ugledu i značenju hrvatske književnosti, književne kritike i kritičara koji ustrajno djeluju i posreduju između pisaca i čitatelja u periodici i medijima, da književne vrijednosti izađu na vidjelo, kao i da se potiče, prosuđuje i unaprjeđuje razvoj i smjerovi književne kritike u Republici Hrvatskoj“, kako je navedeno u Pravilniku ove manifestacije.


Organizatori manifestacije su Ogranak Matice hrvatske u Đakovu i Slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak Društva hrvatskih književnika. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i medija i Grad Đakovo, a ove godine su suorganizatori Centar za kulturu Đakovo i Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo, gdje će se održati programi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!