Glas Hrvatske

10:31 / 17.11.2021.

Autor:

Započela izgradnja crkve blaženih Drinskih mučenica u Goraždu

Započeta gradnja crkve u Goraždu

Započeta gradnja crkve u Goraždu

Foto: Croexpress.eu / snimka zaslona

Sredinom srpnja konačno su započeli radovi na izgradnji crkve posvećene blaženim Drinskim mučenicama u Goraždu. Uz djelatnike oružanih snaga Bosne i Hercegovine, voditelju projekta župniku don Josipu Tadiću pridružila se i zagrebačka udruga povratnika CroDijaspora koja će pomoći u afirmiranju iseljenih Hrvata da se crkva izgradi do spomendana na blažene Drinske mučenice.

Goražde, grad na rijeci Drini, na samom istoku Bosne i Hercegovine, osim po svojim brojnim prirodnim ljepotama poznat je i po teškim ratnim stradanjima u Drugom svjetskom, ali i ratu koji je bjesnio u prvoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća.


Gradić je bio svjedokom teškog zločina tijekom Drugog svjetskog rata, koji i danas pamte. Naime, četnici su opkolili sarajevski Marijin dom u kojem su djelovale časne sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi. Dom su opljačkali, a časne sestre zatočili u zgradi tadašnje vojarne. Don Josip Tadić, župnik Župe sv. Dominika u Goraždu, ispričao je kako su časne sestre iskočile iz drugog kata kako bi izbjegle silovanje. Četnici su, potom, već od skoka polomljene časne sestre, izboli bajunetama za kaznu. Njihova su tijela bačena na obalu rijeke Drine. Njihova žrtva očuvanja djevičanstva čuva se i cijeni, a one su čašćene potiho, kao svetice i blaženice, smatra don Josip Tadić. Blaženima su proglašene 24. rujna 2011., a nazivaju se blaženim Drinskim mučenicama.


- Kupljeno je zemljište za izgradnju crkve, a općinske vlasti pružile su pomoć u vidu izdavanja građevinske dozvole 15. svibnja ove godine i 13. srpnja započeli smo s gradnjom, odnosno iskopavanjem zemljišta gdje će se graditi crkva. Potpisali smo ugovor s izvođačem koji se obvezao da će do spomendana blaženih Drinskih mučenica uspjeti natkriti crkvu i izraditi zvonik – kaže don Tadić, čija je želja da se do 80. obljetnice njihovog mučeništva stvore uvjeti za slavljenje prve mise.


Župa trenutačno broji samo desetak vjernika koji redovito dolaze na misu u kapelicu sv. Dominika, skučeni prostor koji je od garaže pretvoren u sakralni. Nova crkva neće biti velikih dimenzija, ali će biti sasvim dovoljna kako bi svi oni koji dođu imali mjesto na kojem će se pomoliti i uteći zagovoru blaženica.


Dosad prikupljena sredstva jedva su dostatna da se pokrije trećina troškova, a uglavnom se svode na donacije prijatelja don Tadića i priloga koji su prikupili Hrvati iz New Yorka te Pertha u Australiji.


U projekt se ovih dana uključila i zagrebačka udruga povratnika “CroDijaspora” koja će kroz svoje veze u iseljeništvu potaknuti odaziv na župnikov poziv te mu financijski pomoći dovršiti izgradnju crkve.


- Naša udruga povratnika i iseljenika podržava izgradnju ove crkve jer ovo nije isključivo hrvatska priča nego je međunarodna – iznad svega katolička. Nakon što smo razgovarali s Jelenom Perić iz New Yorka i Božicom Kukulj iz Pertha o akcijama koje su one pokrenule u njihovim hrvatskim zajednicama, stupili smo u kontakt s don Tadićem te se na njegov poziv prije nekoliko dana uputili u Goražde kako bismo se pobliže upoznali s detaljima projekta. U razgovoru nam je don Tadić predočio svu dokumentaciju i troškovnike i pokazao lokaciju na kojoj se obavljaju radovi. Po povratku u Zagreb, odlučili smo se pružiti potporu tom hvalevrijednom projektu, ponajprije na polju promidžbe na društvenim mrežama - kaže Mate Pavković, osnivač i predsjednik CroDijaspore. 


Pavković ističe kako se nada da će udruga uspjeti privući pozornost velikog broja iseljenika i potaknuti ih da se pridruže svima koji smatraju kako je važno sačuvati uspomenu na žrtvu blaženim Drinskim mučenicama.


Poziv na sudjelovanje

Poziv na sudjelovanje

Foto: Croexpress.hr / snimka zaslona

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!