Glas Hrvatske

13:30 / 04.05.2022.

Autor: Tomislav Šikić

XI. Seminar bunjevačkog stvaralaštva

Seminar - Tavankut

Seminar - Tavankut

Foto: Hrvatski sabor kulture / ustupljena fotografija

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta ove godine organizira XI. seminar bunjevačkog stvaralaštva od 11.-16. srpnja u Tavankutu (Vojvodina).

Seminar obuhvaća teme: ples, tamburaške tradicijske melodije, tradicijski instrumenti Bunjevaca (gajde, frula), tradicijske vještine – izrada predmeta od slame. Voditelji su eminentni plesni i glazbeni stručnjaci iz Vojvodine. Ovogodišnja tema seminara bit će običaj Družijance. Uz plesna predavanja održat će se i prezentacija tradicijskog načina odijevanja te odijevanja prilagođenog scenskoj izvedbi. Polaznici plesnog seminara u okviru aktivnosti imaju predviđenu i prezentaciju i radionicu izrade ukrasa od slame. Nakon seminara 17. srpnja 2022. u Tavankutu će se održati Dužijanca.


Hrvatski sabor kulture poziva na prijave za seminar. Za prvih 20 prijavljenih podmirit će trošak školarine. Cijena školarine koju podmiruje HSK po prijavljenom sudioniku za sve dane seminara u Tavankutu iznosi 25 eura. Potporu za podmirenje školarine osiguralo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.


Potencijalni sudionici vlastitim sredstvima sudjeluju u podmirenju troška puta kao i smještaja i prehrane (po potrebi) koju domaćin nudi po vrlo povoljnim cijenama. Cijena punog pansiona u Tavankutu je 15 eura po danu po osobi.


Prijave traju do 20. lipnja putem elektroničke pošte na ples@hrsk.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!