Glas Hrvatske

13:01 / 22.05.2019.

Autor: Mirjana Žugec Pavičić

Vladimir Jakopanec na tribini inozemne Croatice

(Foto: screenshot/pozivnica)

(Foto: screenshot/pozivnica)

Foto: - / -

Gost 33. tribine na temu inozemne Croatice Nacionalne i sveučilišne knjižnice Zagreb u četvrtak 23. svibnja u 12 sati bit će pisac Vladimir Jakopanec.

Na Tribini će se razgovarati o odlasku Vladimira Jakopanca u Australiju, životu u Melbourneu, njegovu svladavanju vještina primijenjene umjetnosti i radu u restauraciji, pisanju i objavljenim knjigama, suradnji s hrvatskim tiskom u Australiji, radu na radiju, predavanju hrvatskoga jezika, hrvatskoj zajednici u Melbourneu i dr.

Vladimir Jakopanec rođen je Hrvatskome zagorju. Odrastao je u Koprivnici, odakle je već́ u petnaestoj godini otputovao u svijet. Studirao je engleski i hrvatski jezik na Filozofskome fakultetu u Ljubljani i Zagrebu te teologiju i filozofiju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

U punome zamahu ekonomske i političke krize i pred propašću Jugoslavije, a u potrazi za boljim životom, 1987. godine s obitelji seli u Melbourne u Australiju. Tu je ubrzo svladao vještine primijenjene umjetnosti, posebno restauriranje pozlaćenih antiknih i umjetničkih predmeta, kao i ulja na platnu, te je 1990. godine otvorio uglednu umjetničku radionicu Artis Gilding Studio. Uskoro je s dvama kiparima otvorio i Odjel za skulpturu u bronci i ostavio Melbourneu i njegovim parkovima mnoštvo iznimnih skulptura u bronci.

Počeo je pisati u vrijeme studentskih dana te mu je 1977. objavljena prva zbirka pjesama, a 2002. godine u Melbourneu druga, naslovljena Riječ i njene sjene. Prvi njegov roman "U zamci Nefretitis" objavljen je 2013. godine u Melbourneu te je iste godine predstavljen i u Zagrebu, kao i u pojedinim gradovima u Hrvatskoj. Roman je uskoro objavljen u elektroničkoj inačici, kao i u svim većim svjetskim elektroničkim knjižarama, kao što su Kobo, Smashwords, Scribd, Diesel i dr. Godine 2015. u Melbourneu i Zagrebu objavljena mu je knjiga pripovijesti naslovljena Omorina, koja je objavljena u gotovo svim elektroničkim knjižarama. Njegov roman "Heretici" objavljen je 2016. godine istodobno u Melbourneu i Splitu, kao i u gotovo svim elektroničkim knjižarama u svijetu.

Vladimir Jakopanec povremeno piše i za hrvatski tisak u Australiji i Hrvatskoj. Bio je dugogodišnji urednik i voditelj hrvatskoga programa na radiju 3MDR u Melbourneu, gdje još uvijek surađuje prilozima iz hrvatske povijesti, jezika i kulture, a zadnjih godina predaje hrvatski jezik na Victorian School of Languages u Melbourneu.

 Voditeljica tribine je dr. sc. Željka Lovrenčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!