Glas Hrvatske

09:00 / 17.09.2023.

Autor: Slavica Štefić

Viteški ljetopis

Naslovnica

Naslovnica

Foto: snimka zaslona/facebook / .

Na svečanoj promociji u Vitezu u četvrtak je predstavljeno novo izdanje “Viteškog ljetopisa”, knjige koja na svojih dvije stotine stranica donosi priču o jednoj kalendarskoj godini u Vitezu, koju je ispisalo više od tri stotine likova iz Ljetopisa.

Promocija ovoga djela, koje je objavljeno u nakladi Udruge "Volim Vitez", počela je recitacijom stihova fra Ladislava Fišića „Od groba do groba“, u izvedbi Vatroslava Matića, a zaključena je skladbom "To je tvoja zemlja" u izvedbi Ive Jandrića, koji je svojim glazbenim izričajem obilježio jednu povijesnu epohu u Lašvanskoj dolini, priopćili su organizatori.


- Kroz ustrajan i objektivan rad tijekom više mjeseci namjera nam je bila očuvati trajni spomen na jedno povijesno razdoblje u itekako dinamičnom prostoru općine Vitez. Ovo djelo, dokumentirano s 250 fotografija, svjedočit će ovim i budućim generacijama o Vitezu i njegovim ljudima, i to na objektivan i vjerodostojan način, kazao je glavni urednik "Viteškog ljetopisa" Jakov Križanović.


Naglasio je ulogu niza suradnika na ovome projektu, koji po prvi put donosi i rijetko viđene fotografije iz povijesti Viteza, a najavio je i promociju "Ljetopisa" za Vitežane u dijaspori.


Dodao je kako "Ljetopis" ima osobitu vrijednost jer je priređen uz potporu Vlade Republike Hrvatske koja, kako je dodao, u Lašvanskoj dolini podržava ovaj i niz drugih važnih projekata.


Okupljenima se obratio i Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice s kojom Vitežani, nakladnici „Ljetopisa“, razvijaju partnerske odnose provodeći projekte prekogranične suradnje.


Bišćan je naglasio važnost suradnje mladih i novih generacija koje, koristeći europske fondove, mogu unijeti dodatne vrijednosti u sredinama gdje djeluju.


- Republika Hrvatska i naše jedinice lokalne samouprave stoje vam na raspolaganju, naša iskustva u integracijskim procesima mogu biti veliko iskustvo za sve u BiH prilikom aktivnosti koje se provode na integracijskim procesima, rekao je Bišćan.


Također, pohvalio je aktivnosti Udruge "Volim Vitez" i portala Viteski.ba uz ideju kako će suradnjom niz projekata provedenih u Vitezu imati prigodu implementirati u Hrvatskoj Kostajnici, gdje su Vitežani, kako je naveo Bišćan, uvijek dobrodošli.


U drugom dijelu promocije prikazan je film "Putovanje kroz Ljetopis", kao podsjetnik na ono što je obilježilo jednu godinu u Vitezu.


Na svečanoj promociji nazočni su bili brojni uglednici iz javnoga života, predstavnici vjerskih, državnih, kulturnih, sportskih te gospodarskih struktura javnoga života iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske među, kojima su bili izaslanica u Domu naroda PS BiH Marina Pendeš, načelnik Općine Vitez Boris Marjanović, član Uprave franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Drago Pranješ, gvardijan samostana svetog Franje u Gučoj Gori fra Davor Petrović, konzul Republike Hrvatske u BiH Pero Bilušić, predsjednica Udruge poslodavaca općine Vitez Katarina Kafadar i dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak Josip Križanović, priopćeno je iz Udruge "Volim Vitez".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!