Glas Hrvatske

09:00 / 15.09.2023.

Autor: Slavica Štefić

Hrvati u Hamiltonu slave veliki jubilej

65 godina Hrvatske župe svetog Križa u Hamiltonu

65 godina Hrvatske župe svetog Križa u Hamiltonu

Foto: snimka zaslona/facebook / .

Hrvatska župa svetog Križa u Hamiltonu poziva sve zainteresirane na slavlje povodom  65. rođendana i 54. godišnjice izgradnje i posvete nove crkve u tom kanadskom gradu.

Godine 1958. Joseph Francis Ryan, tadašnji biskup u Hamiltonu, na inicijativu brojnih hrvatskih doseljenika i štovatelja utemeljio je Župu svetog Križa. Nedugo nakon toga započela je i izgradnja crkve, dvorane i župnog dvora gdje su najveću ulogu imali naši preci koji su pomogli izgradnju.


Nova je crkva  dovršena 1969. godine, a posvećena  14. rujna. Radi se o župi, koja je jedna  od najvećih crkvenih zajednica na američkom kontinentu. Danas broji preko 1400 obitelji, uglavnom Hrvata i njihovih potomaka iz četiri vala političkih i ekonomskih iseljavanja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pripada Hamiltonskoj biskupiji…


Večeras u 18 sati u crkvi svetog Križa bit će održana pobožnost u čast Presvetog Oltarskog Sakramenta. Uslijedit će svečani koncert varaždinskog vokalnog ansambla "Nonet Donum".


Svečano misno slavlje u subotu u 17 sati predvodit će mons. Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor. Svečani program bit će u župnoj dvorani s početkom u 18.30 sati. Kako bi program bio kulturno upotpunjen i sadržajan za goste je organizirana svečana večera uz vokalno-instrumentalni sastav "Plavi dim".


Na sam dan središnje proslave u nedjelju 17. rujna 2023. bit će slavljena misa zahvalnica u 11 sati, koju će također predvoditi mons. Fabijan Svalina s hrvatskim svećenicima južnoga Ontarija. U 9 sati svi zainteresirani mogu prisustvovati slavlju svete mise na engleskom jeziku koju će predvoditi prečasni Tomislav Lasić, kancelar Srijemske biskupije.


Nakon misnog slavlja organiziran je svečani ručak u župnoj dvorani s početkom u 12.30 sati. Proslavi će biti nazočan i Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!