Glas Hrvatske

16:00 / 06.07.2022.

Autor: Slavica Štefić

Ususret 1100. obljetnici hrvatskoga kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava

Oton Iveković: krundiba kralja Tomislava

Oton Iveković: krundiba kralja Tomislava

Foto: snimka zaslona/facebook / -

Ususret 1100. obljetnici hrvatskoga kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju, na Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu bit će upriličena promocija kraljevske krune, odore i mača.

Promocija će se održati u četvrtak, 7. srpnja s početkom u 20:00 sati.


Kako su priopćili organizatori, idejno rješenje kraljevske krune izradio je duvanjski akademski kipar Ilija Skočibušić.


Kraljevsku odjeću osmislila je i dizajnirala Jasmina Pacek s Akademije za kulturu i umjetnost iz Osijeka, dok je plašt, tuniku i košulju uradila Katica Turalija Siler.


Zlatovez na plaštu osmislila je Olgica Zagrajski, a za ručno tkanje tunike zaslužan je Tomislav Miličević.


Na izradi kraljevih čizama radili su osječki obućari Branko Trupeljak i Nikolina Kupirović. Mač su izradili članovi Udruge Red srebrnog zmaja iz Zagreba prema istraživanjima starohrvatskoga oružja iz 10. stoljeća.


Matko Lender izradio je korice i remen, a Filip Gudan radio je križnicu, jabuku i dršku mača. U ulozi kralja bit će Josip Tabak, koji je glumio u serijalu dokumentarnih filmova o hrvatskim vladarima.


U zabavnom dijelu programa nastupit će Sandra Bagarić i Đani Stipaničev uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića
Kralj Tomislav


Tomislav je bio knez Primorske Hrvatske od oko 910. godine; tradicionalno se smatra da je proglašen kraljem 925. godine, a vladao je bar do 928. godine. O njemu se pouzdano zna dosta malo, u usporedbi s nekim drugim ranijim i kasnijim hrvatskim vladarima. Iz vladarske je kuće Trpimirovića.
Vjeruje se kako se ceremonija krunjenja dogodila u maloj i staroj crkvici na Duvanjskom polju


Legenda kaže kako je Tomislav tada ušao u crkvicu te ispisao jednu od najvažnijih stranica u povijesti Hrvatske. Jedni smatraju da se okrunio samostalno, drugi da mu je krunu na glavu stavio Grgur Ninski, dok treći misle da je svečanu ceremoniju vodio posebni izaslanik pape Ivana X. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!