Glas Hrvatske

12:39 / 10.11.2020.

Autor: Branimir Njikoš

Umjesto Interlibera projekt "Knjiga svima i svuda"

Foto: preslika zaslona/min-kulture.gov.hr

Foto: preslika zaslona/min-kulture.gov.hr

Foto: - / -

Projekt "Knjiga svima i svuda" nadomjestit će ovogodišnji sajam knjiga Interliber, a otkazane sajamske aktivnosti preselit će se od 10. do 15. studenoga na online platformu te u knjižare diljem Hrvatske, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare.

Knjige će se nuditi po akcijskim cijenama, a čitatelji će ih moći kupiti putem posebne web stranice na portalu Zajednice nakladnika i knjižara HGK, istaknuto je na konferenciji za novinare održanoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u Zagrebu.

Pripremljen je i poseban Premium program kroz koji će birani autori predstavljati svoje aktualne naslove na Trećem programu HRT-a i Youtube kanalu ZNK.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je da je ove godine njezino Ministarstvo Zajednici nakladnika i knjižara za domaće i inozemne sajmove osiguralo ukupno 650 tisuća kuna. Podsjetila je da su sva sredstva zadržana u Zajednici kako bi se potaknule aktivnosti u Hrvatskoj. Napomenula je da je Mediteranski sajam knjiga u Splitu uspješno realiziran, te da će Interliber imati svoje online izdanje do nekih boljih vremena.

Pozvala je sve da iskoriste sajamske popuste i ovo vrijeme u kojemu je, smatra, uobičajeno da izađe jako puno noviteta te da ljudi kupuju i daruju knjige. Time će oplemeniti svoje vrijeme i pomoći nakladničko-knjižarskoj industriji u Hrvatskoj, dodala je ministrica.

Upitana je li kultura stavljena na čekanje u ovim okolnostima, ministrica je odgovorila da kultura nije stavljena na čekanje, jer se najveći broj kulturnih projekata u Hrvatskoj nastavlja održavati.

- Mi smo od početka ove krize, kada se zbroje sva sredstva, osigurali više od 400 milijuna kuna dodatnih sredstava za financiranje - što kredita, što europskih sredstava - rekla je ministrica i dodala da će tako nastaviti sufinancirati i dofinacirati razliku produkcijskih troškova, s obzirom na okolnosti.

Naglasila je kako će se truditi da sve kulturne institucije budu otvorene poštujući sve mjere te je podsjetila da su u Hrvatskoj otvorena kazališta, knjižare i muzeji.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina napomenuo je da platforma "Knjiga svima i svuda" uključuje 126 knjižara diljem Hrvatske sa sajamskim popustima te mrežnu stranicu koja okuplja web shopove nakladnika.

Organizator platforme "Knjiga svuda i svima" je Zajednica nakladnika i knjižara HGK, a suorganizatori su Ministarstvo kulture i Grad Zagreb.

Izvor: HINA

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!