Glas Hrvatske

10:00 / 04.02.2023.

Autor: Slavica Štefić

U Tolisi pripremaju se za veliku proslavu: 200 godina od osnutka prve pučke škole u BiH

Mještani svake godine organiziraju veliku kulturnu manifestaciju “Dani Tolise”.

Mještani svake godine organiziraju veliku kulturnu manifestaciju “Dani Tolise”.

Foto: snimka zaslona/facebook / .

U Tolisi su počeli pripreme za tradicionalnu manifestaciju "Dani Tolise" kojom spajaju tradiciju i moderne tokove te time samo ističu svoje vrednote kao posebnog, ne samo posavskog već i mjesta u BiH s kulturno-povijesnom težinom.


Ove godine Dani Tolise počet će 30. svibnja i trajat će do 4. lipnja. Svemu će prethoditi regata kajacima, kanuima i SUP daskama na rijeci Savi. Dani će završiti velikom međunarodnom smotrom folklora. 


Ove godine poseban naglasak bit će na proslavi velikog jubileja - 200 godina od osnutka prve pučke škole u BiH koja je davne 1823. godine osnovana baš u Tolisi. Tim povodom bit će promovirana monografija o fra Iliji Starčeviću, osnivaču ove škole i promicatelju školstva u Bosanskoj Posavini. Autor knjige je Mato Nedić


Veliki ugled uživa i književna nagrada "Fra Martin Nedić". Na natječaj se mogu prijaviti svi koji su objavili književno-umjetničko djelo od 1. siječnja 2022. zaključno do 1. travnja 2023., a od 2010., od kada se dodjeljuje nagrada, na natječaje je pristiglo oko 320 naslova knjiga. Neki od laureata bili su akademik Luko Paljetak, Drago Čondrić, Julijana Matanović, Josip Mlakić...

U okviru dosadašnjih Dana Tolise održavane su međunarodne smotre folklora na kojima je gostovalo više od 140 KUD-ova iz BiH, Hrvatske i Srbije. Ugošćeni su brojni istaknuti umjetnici i kulturni djelatnici na pjesničkim večerima, kazališnim predstavama, koncertima klasične i duhovne glazbe. 


U sklopu Ethno Plugged In Festivala nastupile su brojne etnoskupine i pojedinci te klape. U posljednjih nekoliko godina održavaju se i tamburaški koncerti. 


Svake godine Zaklada "Terra Tolis" promovira knjige u vlastitoj nakladi. Upriličene su brojne izložbe etnoeksponata, fotografija, slika... 


Od 2022. održava se i likovna kolonija. Nudi se i bogat sportski program (nogometni i odbojkaški turniri, biciklijade, šahovski turniri, natjecanja u starim sportovima). 


Važan dio manifestacije je i bogat gastroprogram: priprema i prezentacija brojnih domaćih specijaliteta, natjecanje u kuhanju fiša i čobanca, izbor najbolje posavske pogače, promocija i kušanje craft piva posavskih pivara i slično. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!