Glas Hrvatske

09:48 / 24.09.2022.

Autor: Slavica Štefić

Treća klapska veza klape Dičaki iz Gradišća

Naslovnica

Naslovnica

Foto: snimka zaslona/facebook / -

Klapa Dičaki/Dječaci iz južnoga Gradišća objavile je  svoju treću kompaktnu ploču pod naslovom Treća klapska veza – „Živa-lebhaft-élénk“. Snimljeno je 20 narodnih gradišćanskih, zabavnih i klapskih pjesama. Za aranžmane i snimanje i ovaj put je odgovoran voditelj klape Andrija Benčić.

Na prvom CD-u snimili su narodne pjesme iz Gradišća, kao i zabavne i klapske pjesme iz Hrvatske, kaže Benčić. U vrijeme pandemije korona virusa su došli su na zamisao objaviti i drugu kompaktnu ploču, koja je sadržavala duhovne pjesme.


A sada, za treći CD odlučili su snimiti vesele, okretne pjesme. Naslov je trojezičan, jer članovi klape su iz Gradišća u Austriji i Mađarskoj, kao i obožavatelje koji ne razumiju hrvatski. Na CD-u se nalazi 20 pjesama, uz klapske pjesme iz Hrvatske tu su i stare narodne pjesme s instrumentalnom pratnjom. 


CD „Treća klapska veza“ predstavljen je 22. rujna u emisija „Poslušajte priliku“ na valu Radija Gradišće.


Uz narodne pjesme kao „Zelena lipa j´gorila“, „Nasrid sela“ ili „Nij na svitu gorje žene“ su se odlučili i za skladbe Ferija Sučića, npr. „Kad budu cvale đurđice“ ili „Domovina, o Gradišće“.


Klapu Dičaki čine 15 pjevača. Prvu prezentaciju novoga CD-a imali su nedavno u Nardi, a Iduća će biti 12. listopada u Vincjetu. Klapa Dičaki će sudjelovati i na Festivalu klapa 15. listopada u Filežu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!