Glas Hrvatske

08:59 / 14.07.2022.

Autor: Slavica Štefić

Tambura i orgulje zajedno

Marijo Zbiljski i Edmund Andler-Borić

Marijo Zbiljski i Edmund Andler-Borić

Foto: Prandau festival / -

Ovogodišnji Prandau festival nastavlja se u četvrtak, 14. srpnja koncertom u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu, na kojem nastupaju Marijo Zbiljski, tambura, i Edmund Andler-Borić, orgulje. Poseban gost je tamburaš Martin Marijanović.

Marijo Zbiljski dugogodišnji je „primaš“ Slavonskih Lola i nositelj nagrade „Status“ za najboljeg instrumentalista, a vrsni koncertni orguljaš Edmund Andler-Borić dobitnik je mnogih međunarodnih priznanja i umjetnički ravnatelja Prandau festivala. Kao poseban gost koncerta nastupiti će i Martin Marijanović na tamburi. Nedavno je na 45. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe proglašen najboljim instrumentalni solistom za što je nagrađen plaketom „Zlatna trzalica“.


- Nakon netom održanih slavonskih tradicionalnih folklornih smotri, ljubitelji zvuka tamburice i klasične glazbe, u Donjem Miholjcu imati će priliku uživati u neobičnoj i novoj kombinaciji slavonskog tradicionalnog instrumenta – tambure i kraljice instrumenata – orgulja u izvedbama skladbi poznatih svjetskih skladatelja klasične glazbe kao što su: Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Franz Schubert, Hector Joseph Fiocco te našeg najizvođenijeg skladatelja klasične glazbe Davora Bobića. Na programu će se naći i nekoliko skladbi za orgulje Wolfganga Amadeusa Mozarta, Domenica Zipolia i anonimnih hrvatskih skladatelja iz 18. stoljeća, najavljuju organizatori.


Prandau festival organizira se treću sezonu u Donjem Miholjcu, gradiću prebogatog kulturnog nasljeđa. Festival promovira i pokušava revitalizirati baštinu mađarsko-njemačke obitelji Prandau koja je obilježila gospodarski, školski, kulturni, glazbeni razvoj Slavonije, Hrvatske i Mađarske. Festival je inicirao Tomislav Brusač uz veliku podršku orguljaša Edmunda Andler-Borića. Podršku festivalu daju grad Donji Miholjac, Osječko-baranjske županije, Ministarstva kulture i medija RH.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!