Glas Hrvatske

15:14 / 16.03.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Svjetski dan kazališta potlačenih

Foto: screenshot/facebook

Foto: screenshot/facebook

Foto: - / -

Povodom Svjetskog dana kazališta potlačenih Dramski studio INK iz Pule večeras predstavlja forum-kazalište #tonijeljubav. Ona je namijenjena srednjoškolskoj publici, ali i svima koji se žele koristiti kazalištem kao alatom u boljem razumijevanju društvenih odnosa.

Predstava forum-kazališta #tonijeljubav nastala je u suradnji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i Sigurne kuće Istra. U njoj sudjeluju članovi Dramskog studija INK-a, koji kroz glumačku igru govore o problemima i izazovima odrastanja kada su u pitanju prve mladenačke veze.

"Što je ljubav, a što nije ljubav? Može li se voljeti nekoga ucjenom, manipuliranjem, kontrolom, nasiljem? Što je ono što je zdravo, a što nezdravo u odnosu?" tek su neka od pitanja kojima se bavi ova interaktivna predstava forum-kazališta. Cilj je potaknuti dijalog, razgovor, ali i pružiti mogućnost igranja u određenim scenama predstave s namjerom da gledatelj/gledateljica u simuliranom prostoru dramatizirane priče izrazi svoje razmišljanje i zauzme stav.

Što je kazalište potlačenih?

U kazalištu potlačenih, kao interaktivnom i participativnom kazalištu, pojedinci mogu osvijestiti mogućnosti koje im se pružaju za poboljšanje svog položaja u društvu. Ovo je kazalište razvio brazilski redatelj Augusto Boal tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća, inspiriran društveno-političkom situacijom u Brazilu. On je pretvorio kazalište u oruđe svih onih osoba i grupa koje su ekonomski, socijalno, kulturno, politički, rasno, seksualno ili na bilo koji drugi način zakinute za pravo na dijalog, kako bi uspostavile ravnopravnu komunikaciju sa svim društvenim subjektima.

Što je forum-kazalište?

Forum-kazalište je centralna i najraširenija tehnika kazališta potlačenih. Scene forum-kazališta mogu se pripremiti s ograničenim brojem sudionika, ali se one kasnije prikazuju široj publici koja sudjeluje u rješavanju problema koji se prikazuje. Time gledatelji mogu izraziti što misle o problemu, a ako ga i sami proživljavaju imaju priliku “isprobati” rješenje koje kasnije mogu upotrijebiti u stvarnom životu.

Kazalištem do promjena

16. ožujka, na dan kada je 1931.g. rođen Augusto Boal, obilježava se Svjetski dan kazališta potlačenih. U znak sjećanja na ovog velikog kazališnog umjetnika promovira se njegova revolucionarna kazališna metoda koja milijunima obespravljenih ljudi diljem svijeta daje prostora za zajedničko, slobodno i demokratsko učenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!