Glas Hrvatske

17:21 / 21.09.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Svečana akademija i Međunarodni znanstveno-stručni simpozij

Najava

Najava

Foto: HKD Napredak / kolaž ustupljenih fotografija

U organizaciji HKD Napredak, a u povodu obilježavanja 120 godina utemeljenja Hrvatskog kulturnog društva Napredak, u Sarajevu će se u hotelu Europa od 22. do 24. rujna 2022. godine održati Međunarodni znanstveno-stručni simpozij pod nazivom "Kultura i identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na rad i djelovanje HKD Napredak (1902.-2022.)".

Na Simpoziju će sudjelovati istaknuti pojedinci, znanstvenici, profesori i kulturni djelatnici, a nazočnima će se pozdravnim govorom obratiti predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča.


Hrvatsko kulturno društvo Napredak od utemeljenja 1902. pa do danas postalo je i ostalo stjecište kulturnog i intelektualnog života Hrvata, i mnogih drugih na ovim prostorima.


Kao krunu obilježavanja jubileja Društva s posebnim zadovoljstvom najavljujemo i Svečanu akademiju HKD Napredak koja će biti upriličena u Narodnom pozorištu u Sarajevu četvrtak 22. rujna 2022. godine s početkom u 20 sati. Svečana akademija održava se pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i HNS-a.


U sklopu programa bit će prikazan kratki dokumentarni film o HKD Napredak te upriličen Glazbeni program – Napretkovi glazbenici u čast 120. obljetnice HKD Napredak, na kojem će nastupiti renomirani glazbenici. Oni će izvesti skladbe najvećih hrvatskih skladatelja i to Jakova Gotovca, Dore Pejačević i Rudolfa Matza.


Početak programa nastupom će protkati Folklorna skupina i Mažoretkinje HKD Napredak podružnice Busovača.


A sve što je Napredak radio i radi tijekom proteklih 120 godina zaslužuje da se na prigodan i dostojan način obilježi i da se cijela jedna godina posveti upravo tom jubileju.


Ulaz je slobodan!


(HKD Napredak)


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!