Glas Hrvatske

08:08 / 07.06.2023.

Autor: Glas Hrvatske

Susret klapa Hrvata izvan Hrvatske u Zagrebu

Plakat Susreta klapa Hrvata izvan Hrvatske

Plakat Susreta klapa Hrvata izvan Hrvatske

Foto: snimka zaslona / matis.hr

Na Susretu klapa Hrvata izvan Hrvatske u nedjelju, 11. lipnja u 19 sati, u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu predstavit će se šest klapa izvan Hrvatske i dvije iz domovine. Veliki je to glazbeni događaj u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, a umjetnički direktor programa je etnomuzikolog Joško Ćaleta.

Svoj repertoar predstavit će ženska klapa "Kćeri Hrvatske" iz Stuttgarta, klapa "Valovi" iz Buenos Airesa čiji je rad 2018. Poveljom RH nagradila tadašnja predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, klapa "Biseri" iz Mađarske na čijem su repertoaru, osim klapskih, i pjesme Gradišćanskih Hrvata.


Publici u HNK predstavit će se i klape "Croatia" Hrvatske katoličke Župe iz Münchena, prepoznatljiva po izvedbi klapskih skladbi sakralnog karaktera, "Zvizdan" iz Posušja, te klapa "Dalmari", čije je ime nastalo na temelju igre riječi Dalmacija u Mariboru. Klape iz Hrvatske na Susretu će predstavljati klape "Dišpet" i "Stine".


Klapsko pjevanje, već više od stoljeća i pol, čuva i njeguje hrvatski identitet i jezik, ali i potiče snažniju vezu svih naših iseljenika s domovinom, na čemu, naposljetku, Hrvatska matica iseljenika kontinuirano i radi kroz svoj svakodnevni rad. Stoga zaista nema boljeg i svečanijeg mjesta za okupiti najbolje klape izvan Hrvatske od našeg nacionalnog hrama kulture.


Koncert u HNK je besplatan za sve uzvanike, a karte se mogu rezervirati u Hrvatskoj matici iseljenika. Susret klapa održava se pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!