Glas Hrvatske

11:00 / 10.05.2021.

Autor: Slavica Štefić

Studij hrvatskoga jezika na PVŠ Gradišće

Foto: snimka zaslona

Foto: snimka zaslona

Foto: - / -

Studij hrvatskoga jezika ravnopravan je bilo kojemu austrijskom sveučilišnom učiteljskom studiju i organiziran je u dva stupnja – na preddiplomskoj i diplomskoj razini.

Do 12. svibnja, moguće su prijave za studij hrvatskoga jezika na Pedagoškoj visokoj školi Gradišće. Ta je škola – PVŠ Gradišće – još od akademske godine 2017./18. postala prva i zasad jedina sveučilišna institucija u Republici Austriji na kojoj je moguće studirati hrvatski jezik kao zaseban studijski predmet. Studij hrvatskoga jezika ravnopravan je bilo kojemu austrijskom sveučilišnom učiteljskom studiju i organiziran je u dva stupnja – na preddiplomskoj i diplomskoj razini.

- Diplomom profesorice ili profesora hrvatskog i gradišćanskohrvatskog jezika možete proaktivno oblikovati budućnost, sudjelovati u očuvanju manjinskih jezika i predočiti raznolikosti u društvu, naglašava prof. dr. sc. Zorka Kinda-Berlaković, voditeljica studija.

- Na Pedagoškoj visokoj školi Gradišće se jedinstveno za cijelu Austriju nudi studij pod nazivom gradišćanskohrvatski i hrvatski jezik. Na svim drugim sveučilištima se može samo studirati bosanski, hrvatski i srpski jezik, no za Gradišće je status hrvatskoga jezika posebno važan, kaže dr. Kinda-Berlaković.

Kako je prema austrijskim obrazovnim zakonima potrebno studirati dva predmeta za podučavanje, upisuje se i druga studijska grupa. Na Pedagoškoj visokoj školi Gradišće u kombinaciji sa studijem gradišćanskohrvatskoga/ hrvatskog jezika, moguće je studirati još i njemački jezik, engleski jezik, matematiku, povijest, vjeronauk i zemljopis.

Tijekom studija potiču se i studentske razmjene, na primjer pohađanje jednog semestra ili cijele akademske godine na sveučilištima u Republici Hrvatskoj (Zagreb, Zadar ili Osijek). Također, na studiju predaje i gostujući lektor hrvatskoga jezika kojega u Austriju upućuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a studenti jednom godišnje organizirano posjećuju Republiku Hrvatsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!