Glas Hrvatske

08:10 / 19.04.2022.

Autor: Branimir Njikoš

"Šokačka rapsodija" večeras u Lisinskom

Tamburaška priprema za nastup

Tamburaška priprema za nastup

Foto: snimka zaslona / youtube

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, večeras će, nakon sedam godina, ponovno zasvirati orkestar od stotinu tamburaša na glazbenom spektaklu "Šokačka rapsodija". U bogati program uvrstit će tradicionalna šokačka kola i najveće tamburaške hitove, ali i kankan, čardaš, te tamburaške obrade The Beatlesa. 

- Posebno nas veseli što su nam se prvi put priključili tamburaši iz Vukovara i Semeljaca, tako da, uz Osječane, Brođane i Požežane, imamo orkestar s više od stotinu slavonskih tamburaša. Sigurni smo, iako će možda zvučati malo prepotentno, da su naši koncerti pridonijeli tome da je tambura kao glazbalo danas priznata na akademijama u Zagrebu i Osijeku jednako kao što su to violina, klavir, gitara i drugi instrumenti, što se dogodilo u razdoblju od prve "Šokačka rapsodije" 2006. godine naovamo – rekao je u ime organizatora Robert Nikolić.


Posveta Kići


Najveći tamburaški orkestar na svijetu, uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda, predvodit će legendarni primaš Krunoslav Dražić, a pridružit će im se i gitarist Ante Gelo. Repertoar za ovogodišnje izdanje "Šokačke rapsodije" tradicionalno je najvećim dijelom slavonski, šokački, a dio koncerta posvećen je i pjesmama velikog Krunoslava Kiće Slabinca, ne samo tamburaškim nego i onima iz njegove pop i rock-baštine.


- Znamo da tamburu sviraju i Hrvati izvan naše domovine, pa imamo i kola iz Bačke i Bosne. Kiseljačkim vezom želimo se sjetiti Ivice Bernadića, dugogodišnjeg ravnatelja Tamburaškog orkestra Radiotelevizije Sarajevo, velikog primaša i prijatelja našeg Tuce Nikolića, koji je, nažalost, preminuo u razdoblju u kojemu nismo imali "Rapsodiju". No, kako želimo pokazati sve mogućnosti tambure, imat ćemo i koncertne skladbe poput domaće "Panonske rapsodije" ili pak obrade "Plesa sa sabljama". Također, uz naše ovogodišnje dirigente Damira Butkovića i Marka Sesara, imamo gosta dirigenta Alana Bjelinskog - kaže Nikolić.


Šokački doček u Zagrebu


Ovogodišnji susret s bogatom kulturnom tradicijom Slavonije, Baranje i Srijema proširit će se i izvan granica KD-a Vatroslava Lisinskog. Naime, deset kulturno-umjetničkih društava s istoka Hrvatske nekoliko će zagrebačkih lokacija ispuniti šokačkim melodijama, a u istom tonu, odjeveni u tradicijske narodne nošnje, dočekat će publiku prije samog koncerta 19. travnja.


- Ideja da angažiramo KUD-ove došla je zbog više razloga. Prvi je što smo željeli pokazati da unatoč svim problemima Slavonija živi za svoju tradiciju i da ima puno mladih koji je poštuju i održavaju. Drugo, da tim mladima, nakon dugog pandemijskog mirovanja, pružimo prigodu da se pokažu u glavnom gradu. I potom da svojom pjesmom i nošnjama daju dodatnu ljepotu koncertu. Stoga će oni na dan koncerta, između 17 i 18 sati, nastupati na Trgu bana Jelačića, na Trgu Petra Preradovića, popularnom Cvjetnom, i Trgu kralja Tomislava kako bi ih vidjelo što više Zagrepčana i turista, a od 18.30 ćemo se s pjesmom i svirkom svi družiti ispred Lisinskog kako bi publika raspjevala svoje glasnice za finale "Šokačke rapsodije" - zaključio je Nikolić.

Posebni gosti


Vrhunskim hrvatskim tamburašima pridružit će se i posebni vokalni gosti: ovogodišnja pobjednica Dore Mia Dimšić, Marko Tolja, Pero Galić, Alen Đuras i Bruna Oberan-Bošković.


(Izvor: glas-slavonije.hr)

Šokačka rapsodija 2012.

Šokačka rapsodija 2012.

Foto: snimka zaslona / youtube

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!