Glas Hrvatske

13:28 / 19.05.2022.

Autor: Violeta Kalić

Skoplje: Izložba "Zajednički putevi"

Plakat izložbe

Plakat izložbe

Foto: Violeta Kalić / GLAS HRVATSKE

U sklopu međunarodne suradnje u Galeriji "KO-RA" u Skoplju  16. svibnja otvorena je izložba pod naslovom "Zajednički putevi". Izložba je ostvarena na inicijativu češke umjetnice Petre Jovanovske, a u sklopu službenog godišnjeg programa Galerije "KO-RA" prihvaćena je na natječaju za financiranje projekata iz područja vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture uz potporu J. U. Doma kulture "Kočo Racin" Grada Skoplja. Na izložbi su predstavljeni i radovi umjetnice hrvatskog podrijetla Slađane Matić Trstenjak

Ovi projekti potiču nove mogućnosti suradnje, što važno za afirmaciju recentnih radova, posebice istaknutih umjetnika aktualnih na likovnoj sceni u matičnoj zemlji, ali i u inozemstvu. Ovime se istodobno širi krug djelovanja i poticanje novih projekata koji sve češće povezuju umjetnike iz Europske Unije i šire.


Izloženi radovi su galerijskog formata i u duhu autorske osebujnosti izričaja. Uspjeli su obuhvatiti  harmoniju uzajamnosti. Oni su u međusobnoj relaciji i interakciji tematski angažirani, a predočeni su u različitim tehnikama:  akvarel, kolaž, fotografija, slikarstvo. 


 Izložba obuhvaća izbor od 18 radova i odiše homogenom transmisijom energetskih naboja svakog pojedinačnog djela poput radova Teodora Buzu


Izložena djela Slađane Matić Trstenjak odišu tračak liričnog uz svu ljupkost koloritne ekspresije, te u pristupu i metafori izbora simbola, opisuje  Violeta Kalić, povjesničarka umjetnosti i stručna suradnica za vizualne umjetnosti, dizajn i arhitekturu u J. U. Domu kulture "Kočo Racin" u Skoplju.


Slađana Matić Trstenjak rođena je 29. srpnja 1985. god. u Doboju, Bosna i Hercegovina. Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu je završila 2004. god. Magistrirala je u slikarskoj klasi profesora Antuna Borisa Švaljeka 2010. god. na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu, Sveučilišta u Mostaru. Članica je: ULUBiH-a (Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine), DLUM-a (Društvo likovnih umjetnika Maribor), ZSDLU-a (Savez društava likovnih umjetnika Slovenije) i HKDM-a (Hrvatsko kulturno društvo Maribor). Dosada je imala preko šezdeset skupnih i šesnaest samostalnih izložaba. Živi i stvara u Mariboru.


Koloritna gama polako tone u svoj smiraj zagonetno strukturirane teksture u radovima Petre Jovanovske, gdje struktura i enigmatična tekstura platna te kolažnih slojevito apliciranih pasaža obuhvaćaju minuciozno i suptilno satkane pasaže sa fragmentima etno relikvijara sjećanja. Unatoč moći koju pigment i morfologija simbolike različitih suzvučja boje i valera imaju, koloritna simbolika ponegdje ustupa mjesto i izazovu suvremenih sve češće digitaliziranih medija, te tematskom odabiru i fotografije kao medija kojim se mladi umjetnik Rafel Ristovski nedvojbeno priklonio kao urbanoj fotografiji sa manipulacijom. 


Iznimno je dojmljiva kompaktna u svom izboru motiva i tehnike te neo-izričaju fotografija Vita Pavlika koja u duhu suvremenih medija, počevši od analogne, te sve veće digitalizacije i aktualnih pokusa, budi pozornost u percepciji i pronicanju u detalje nastanka, s dojmljivim efektima, iako se sve češće suočavamo s kombinacijom tehnika i primjenom suvremene tehnologije koja iznenađuje u pomicanju granica percepcije mogućeg u području eksperimentalnih medija. 


Sve to posebno je opisala i valorizirala kustosica ove zanimljive i značajne izložbe, Violeta Kalić, povjesničarka umjetnosti i stručna suradnica za vizualne umjetnosti, dizajn i arhitekturu u J. U. Domu kulture "Kočo Racin" u Skoplju.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!