Glas Hrvatske

08:54 / 23.06.2022.

Autor:

Skoplje: Izložba Arhitektura nove realnosti

Otvorenje izložbe

Otvorenje izložbe

Foto: Violeta Kalić / GLAS HRVATSKE

U skopskoj Galeriji KO-RA otvorena je izložba naslovljena "ARHITEKTURA NOVE REALNOSTI ", koja objedinjuje brojne projekte diplomaca i magistranata - studenata Fakulteta za arhitekturu MIT Sveučilišta u Skoplju, čiji je dekan redoviti profesor dr sc. Vangel Dunovski, inače i član Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji. 

- Upravo je u tom postavu prof dr. sc  Vangel Dunovski  zastupljen kao mentor u brojnim projektima koji odražavaju nastojanja za percepciju naše sve turbulentnije i nepredvidljivije budućnosti te aktualne stvarnosti vezano za egzistencijalnu ravnotežu svih jedinki u cjelokupnoj biosferi, u svim arealima, te održivi razvoj u svim područjima suvremenog čovjeka kao jedinke i cjelokupnog sustava koji je sve više nerazdvojno uvjetovan globalnim događanjima. Zato su ovakvi projekti u duhu tog novog realiteta koji nije samo vezan za čovjekovu iskonsku potrebu za skloništem i estetiziranjem svojega okoliša, već je svima nama nužno sučeljavanje sa  redizajniranjem svijesti i svih čula u duhu, prije svega, očuvanja okoliša, implementiranja održivog razvoja, te svekolike primjene obnovljivih izvora energije, primjene suvremenih tehnoloških dostignuća u provedbi funkcionalnih rješenja u duhu suvremene dinamike i robotizacije, kako u javnim prostorima, tako i u osobnim prostorima... To je samo dio brojnih značajki koje nas upućuju na sve jače sagledavanje  procesa interdisciplinarnog timskog rada u svim područjima te i u arhitekturi posebice, koji se nameće kao imperativ i upućuje sve više na suradnju među raznim transnacionalnim  timovima, istaknula je u povodu otvorenja izložbe Violeta Kalić, povjesničarka umjetnosti i stručna suradnica za vizualne umjetnosti, dizajn i arhitekturu u J. U. Domu kulture Kočo Racin Skoplje.


MIT Sveučilište  Skoplje, Fakultet za Arhitekturu predao joj je Zahvalnicu za podršku i promociju studentskih arhitektonskih projekata. Violeta Kalić je zahvaljujući se na priznanju posebice naglasila značenje mogućeg povezivanja s Fakultetima  Arhitekture iz drugih država, posebice iz Republike Hrvatske, suradnju sa studentima, profesorima  na zajedničkim projektima u Republici Sjevernoj Makedoniji, u Republici Hrvatskoj, te i u inozemnim projektima, suradnju sa Društvima arhitekata i s aktualnim hrvatskim arhitektima, te svim ostalim znanstvenicima koji trebaju biti uključeni u suvremeno projektiranje koje podrazumijeva i primjenu novih materijala, inovativnost i inventivnost u kreiranju objekata otpornih na ekstremna iskušenja koje nam današnjica nosi.


- Ovi su projekti, među kojima su i nagrađeni, upravo potvrda da je najveći dio odraz tih inovativnih i inventivnih sagledavanja realnih potreba i njihove funkcionalnosti koja uvažava i geotermalne vode i biotehnologiju u pogonu farmi, zelene površine, aqua-parkove, tržnice, trgovačke centre, hotele, kulturne centre, škole, vinarije, ali i adaptacije već postojećih objekata u duhu suvremenih funkcionalnih inovativnih i inventivnih rješenja, rekla je Violeta Kalić.

Galerija
S izložbe, Foto: Violeta Kalić/GLAS HRVATSKE
S izložbe, Foto: Violeta Kalić/GLAS HRVATSKES izložbe, Foto: Violeta Kalić/GLAS HRVATSKES izložbe, Foto: Violeta Kalić/GLAS HRVATSKES izložbe, Foto: Violeta Kalić/GLAS HRVATSKES izložbe, Foto: Violeta Kalić/GLAS HRVATSKES izložbe, Foto: Violeta Kalić/GLAS HRVATSKE

Među sudionicima ove izložbe brojnih arhitektonskih projekata su: Stefan Jakovčevski, Stefan Mijovski, Ivan Nikolić, Nona Derivolska, Medi Selmani, Anastazija Vasilevska, Dejan Edrovski, Dijana Nedeva, Despina Janeva, Eleonora Krzeska, Meris Hasanovikj, Anastazija Despotovska, Elkenda Hani, Mile Jankulovski.


Među nagrađenima su projekti studenata i magistranata Gorana Trajkovskog, Martine Nikolovske i Julijane Stojanovske.


Mentori ovih projekata su prof. mr. sc. Damjan Balkoski i prof. dr sc. Vangel Dunovski koji su također sudjelovali u otvaranju ove izložbe, a o čijem je značenju govorila povjesničarka umjetnosti Violeta Kalić.


U povodu otvorenja izložbe nazočnima se obratila i dekanica MIT Sveučilišta prof. mr. sc. Natalija Pulejkova Radevska, inače poznata umjetnica.


Violeta Kalić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!