Glas Hrvatske

10:01 / 10.01.2022.

Autor:

Škola u kojoj se podučava glazbena tradicija

U dvorani se uče plesovi

U dvorani se uče plesovi

Foto: Snježana Jurišić / ustupljena fotografija

U Koprivnici se održava Zimska škola folklora. Školu hrvatskog folklora 1963. godine pokrenuo je doajen hrvatske etnokoreologije dr. Ivan Ivančan. Od tada do danas neprekidno se održava, kao zimska i ljetna škola. Proteklih 28 godina pod okriljem je Hrvatske matice iseljenika. Nakon što je pošle godine zimska škola folklora zbog pandemije COVID-19 održana on-line, ove su se godine, uz poštovanje epidemioloških mjera, zaljubljenici u hrvatsku tradicijsku baštinu ponovno okupili uživo.

Sanja Kos Bojanić snimila je reportažu za našu radijsku emisiju "Hrvatima izvan domovine" u kojoj se susrela s polaznicima škole, predavačima i organizatorima Zimske škole hrvatskoga folklora.


Nenad Timunović živi u Subotici, u Srbiji. Iskusan je učenik škole folklora koju već 28 godina organizira Hrvatska matica iseljenika.

- Dobra stvar ove škole je što se može puno toga naučiti, što se tiče folklora, tambure, tradicijske glazbe, upoznaju se divni ljudi, steknu se dugogodišnja prijateljstva i ovo bi mogao svakome preporučiti da dođe da vidi, da iskusi da se usavršava.


Jedanaestogodišnji Lukas Mihalić najmlađi je polaznik zimske škole folklora. Stigao je iz Švedske. Prošle godine sudjelovao je na zimskoj školi folklora online, a zatim na ljetnoj školi u Zadru. Voli hrvatsku tradicijsku glazbu i jedva je dočekao još jednu zimsku školu folklora u Koprivnici. 

- Ima dobar zvuk, i kad sam čuo bilo mi je baš dobro.

Glazbeni instrumenti, a umijeće sviranja na njima tek se stejče.

Glazbeni instrumenti, a umijeće sviranja na njima tek se stejče.

Foto: Snježana Jurišić / ustupljena fotografija

Bez obzira na to odakle dolaze i koliko su iskusni glazbenici, u samo nekoliko dana uz voditelja odjela tambure Tibora Büna postaju skladan i uvježban orkestar.


- Ovih deset dana ćemo probati stvoriti tu jednu kemiju to zajedništvo da bi mogli nastupiti na našem koncertu, koji zbog epidemioloških mjera neće pravog koncerta zbog mjera, iz raznih krajeva, ne samo iz Hrvatske nego i šire, naši dragi iseljenici koji svake godine su sa nama i zaista jedan lijepi broj polaznika...


Uz tamburaški orkestar dio zaljubljenika u hrvatsku glazbenu baštinu bavi se i tradicijskim glazbalima. Albina Andreški u Koprivnicu je stigla iz Lopara, s otoka Raba.


- Ovdje sam prvi puta, bila sam u dva navrata sa sinom, on je tad imao 11 godina, i svidjelo mi se, došla sam se okušati u sviranju miha, to je tradicijsko sviralo iz mog mjesta.


Vjekoslav Martinić voditelj je kolegija tradicijskih glazbala na zimskoj školi folklora.


- Govorimo o glazbalima, čak i o proizvodnji glazbala, govorimo o tonalitetima, o samom području, pa o različitim tehnikama sviranja na način kako se svira, svatko to može i probati...


Učenje sviranja na tamburici.

Učenje sviranja na tamburici.

Foto: Snježana Jurišić / ustupljena fotografija

Svaki je put škola posvećena jednom podneblju, ovaj put na redu je alpsko područje, pa su tim plesovima posvećeni i plesači. Antonio Grgurović stigao je Kotora iz Crne Gore


- Moram na žalost reći da iz mjesta iz kojeg dolazim nema velikog znanja što se tiče plesova s hrvatskog područja tako da je za mene sve novo i znanja koje stječem ovdje su neprocjenjiva i nadam se da ću nešto implementirati u Kotoru kada se vratim iz ove škole.


Mnogi od njih prođu sva četiri ciklusa, koliko je i područja koja se obrađuju.


Polaznici, njih 70 tak, imaju mogućnost učiti od najboljih. Jedan od njih je i dr. znanosti Andrija Ivančan.


- Osnovna ideja te škole je bila da mnogi od njih zavole teren da počnu istraživati ono čime se mi posebno ponosimo svi predavači hrvatske škole folklora su bili nekadašnji polaznici danas su to ugledni etnolozi....nakon toga postali sami istraživači.

Mogla bi biti razgledanica sa Zimske škole hrvatskoga folklora

Mogla bi biti razgledanica sa Zimske škole hrvatskoga folklora

Foto: Snježana Jurišić / ustupljena fotografija

Škola koju je 60-tih godina pokrenuo dr. Ivan Ivančan opstala je do danas i neprekidno se održava. Posljednjih 28 godina pod okriljem Hrvatske matice iseljenika. Snježana Jurišić, rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika o školi kaže:


- Mi svake godine imamo ljetnu i zimsku školu folklora i šaljemo pozive na sve hrvatske zajednice u cijelome svijetu, gdje su hrvatske manjine u prekooceanskim zemljama gdje su naše velike hrvatske zajednice, uvijek je odaziv jako dobar, evo i ove godine pandemiji unatoč odaziv je stvarno dobar, imamo više od 65 polaznika od čega je više od polovice izvan RH.


Iako je prioritet hrvatska tradicijska baština, neprocjenjiva je vrijednost škole i upoznavanje, druženje, razmjena iskustava i nova poznanstva koja već više od pet desetljeća spajaju Hrvate sa svih strana svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!