Glas Hrvatske

12:33 / 19.05.2018.

Autor: Klara Špančić

Sedmi seminar bunjevačkog stvaralaštva

(Foto: Seminar bunjevačkog stvaralaštva/Facebook)

(Foto: Seminar bunjevačkog stvaralaštva/Facebook)

Foto: - / -

Seminar se bavi tradicijskom kulturom i baštinom Hrvata Bunjevaca kako bi nova znanja i vještine stekli folklorni voditelji, članovi folklornih skupina i svi zainteresirani ljubitelji bunjevačke baštine.

Ovogodišnji Seminar bunjevačkog stvaralaštva održat će se od 16. do 21. srpnja u Tavankutu u organizaciji krovne udruge kulturno-umjetničkog amaterizma u RH Hrvatskog sabora kulture i Hrvatskoga kulturno-prosvjetnog društva "Matija Gubec"  iz Tavankuta. Seminar obuhvaća niz edukativnih komponenti koji se dijele u četiri osnovne grupe: tradicijski ples, tamburaške tradicijske melodije, tradicionalne instrumente i umjetničku izradu predmeta od slame.

Ove godine u Tavankutu se slavi 90. obljetnica održavanja prve Dužijance te su za glavnu temu plesnih seminara odabrani žetveni običaji Dužijanaca. Polaznicima plesnih radionica prezentirat će se izvorni način izvedbe bunjevačkih plesova, vrste bunjevačke nošnje, pjesme Bunjevaca iz Tavankuta i okolnih mjesta te dječje igre, a imat će priliku zaplesati s plesačima starijih generacijskih skupina. Uz plesna predavanja održat će se i prezentacija tradicijskog načina odijevanja te odijevanja prilagođenog scenskoj izvedbi.

(Foto: Seminar bunjevačkog stvaralaštva/Facebook)

Na seminaru tamburaške glazbe obađivat će se glazbena pratnja bunjevačkih pjesama i plesova, a neke od tema predavanja bit će ''Tambura kao narodni instrument Bunjevaca'', ''Tehnika sviranja na tamburi'', ''Dirigiranje i rad sa orkestrom'', ''Tamburaška literatura s akcentom na bunjevačkim zapisima'' i druge.  

Treća grupa obuhvaća predavanja o tradicionalnim glazbalima na kojima će polaznici učiti o instrumentima koji se danas rijetko koriste poput gajde i frule. Tako će uz teorijsko učenje o tradicionalnim bunjevačkim glazbalima polaznici učiti svirati narodne pjesme na gajdama i fruli.

Seminar osnova izrade predmeta od slame temelji se na učenju temeljnih postupaka obrade slame te na izradi perlica i suvenira. Polaznici koji se odluče pristupiti četvrtoj grupi seminara moći će se upoznati sa najstarijim predmetima od slame iz zbirke Hrvatskoga kulturno-prosvjetnog društva ''Matija Gubec'' Tavankut.

(Foto: Seminar bunjevačkog stvaralaštva/Facebook)

Ciljna grupa sudionika seminara su plesači, pjevači, umjetnički voditelji, koreografi, asistenti, etnolozi, etnomuzikolozi i svi zainteresirani za bunjevačko tradicijsko naslijeđe koji žele nekoliko dana boraviti u kulturnom i folklornom okruženju te na taj način bolje upoznati bunjevačku baštinu. Organizatori pozivaju sve zaljubljenike u folklor, narodne običaje i bunjevačku kulturu da se prijave na VII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!