Glas Hrvatske

10:20 / 11.08.2019.

Autor: Tomislav Šikić

Rijeka traži najbolji zaboravljeni kuharski recept

(Foto: screenshot/Porto etno)

(Foto: screenshot/Porto etno)

Foto: - / -

Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture objavila je natječaj za najbolji zaboravljeni kuharski recept iz cijelog svijeta, a one najbolje ocijenjene ljubitelji dobre hrane moći će kušati u rujnu na festivalu svjetske glazbe i gastronomije Porto Etno.

Na natječaj koji je otvoren do 20. kolovoza mogu se javiti ljudi iz cijelog svijeta, a prikupljeni recepti postat će osnova za Riječki arhiv svjetske kulinarske memorije. Uz zaboravljene recepte poželjno je poslati fotografiju, a u prijavi, uz popis potrebnih namirnica treba navesti naziv jela, kako se saznalo za recept te detaljan opis pripreme i posluživanja.

Sakupljajući zaboravljene okuse i mirise te načine pripremanja, posluživanja i objedovanja hrane, organizatori se žele prisjetiti zaboravljene kulinarske povijesti s obzirom da se kultura i prehrambeni običaji neprekidno mijenjaju te putujući prožimaju, sjedinjuju i razdvajaju.

(Foto: screenshot/Porto etno)

(Foto: screenshot/Porto etno)

Foto: - / -

Najbolji zaboravljeni recept birat će žiri u kojem će između ostalih biti chefovi Stevo Karapandža i Srđana Jevtić. Najbolji recepti bit će oživljeni i pretvoriti u vrhunska jela koja će se pripremiti i moći kušati 6. rujna na festivalu Porto Etno, priopćila je Rijeka 2020.

Taj festival svjetske glazbe i gastronomije, koji će se održavati od 6. do 8. rujna na tri lokacije ugostit će više od sto izvođača, među kojima su Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove. Posjetitelji će moći kušati jela 20 svjetskih kuhinja koje će pripremati udruge nacionalnih manjina te Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!