Glas Hrvatske

13:17 / 26.01.2023.

Autor: Glas Hrvatske

Raspisan natječaj za nagradu "Karlo Veliki" za projekte mladih s EU dimenzijom

Nagrada "Karlo Veliki"

Nagrada "Karlo Veliki"

Foto: snimka zaslona / europarl.europa.eu

Nagrada za mlade 'Karlo Veliki', koja se svake godine dodjeljuje projektima mladih ljudi sa snažnom EU dimenzijom, otvorila je prijave koje traju do 2. veljače. Na natječaj se mogu javiti mladi između 16 i 30 godina koji rade na projektu s europskom dimenzijom i osvojiti novčana sredstva za daljnji razvoj svoje inicijative.

Nagradu dodjeljuju Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade "Karlo Veliki" iz Aachena, a od 2008. godine za nagradu se natjecalo više od 4.650 projekata, stoji u priopćenju.


Tri pobjednička projekta biraju se između 27 projekata koje nominiraju nacionalni žiriji u svakoj zemlji Europske unije. Prva nagrada iznosi 7.500 eura, druga 5.000 eura i treća 2.500 eura. Predstavnici svih nacionalnih pobjedničkih projekata bit će pozvani na dodjelu nagrada u Aachen, u Njemačku.


Projekti moraju ispunjavati nekoliko kriterija da bi se kvalificirali: promicati europsko i međunarodno razumijevanje, poticati razvoj zajedničkog osjećaja europskog identiteta i integracije, služiti kao uzor mladim ljudima koji žive u Europi i ponuditi praktične primjere kako Europljani žive zajedno kao jedna zajednica.


Odabir nacionalnih pobjednika bit će u ožujku, a datum objave pobjednika i svečana dodjela nagrada u Aachenu bit će naknadno objavljen. Prvu nagradu za mlade "Karlo Veliki" lani je osvojio "Orquestra Sem Fronteiras" (Orkestar bez granica) iz Portugala, koji promovira prekograničnu suradnju između Portugala i Španjolske, kroz glazbu mladih talenata koji žive u obje zemlje, u svrhu ublažavanja društvenih i kulturnih posljedica nejednakosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!