Glas Hrvatske

18:00 / 12.05.2021.

Autor: Slavica Štefić

Putovima Pavla Vidasa: Iz Hreljina po svijetu i natrag

-

-

Foto: - / -

Objavljeno kritičko izdanje koja nam po prvi put donosi integralni rukopis Pavla Vidasa iz Hreljina, koji krajem 19. i početkom 20. stoljeća ispisuje u svojoj bilježnici autobiografske i putopisne stranice o životu hrvatskog iseljenika.

Putovima Pavla Vidasa, naslov je knjige o životu, putovanju i pisanju jednog iseljenika, Pavla Vidasa, koji je za svog života (1858.-1928.) putovao diljem svijeta. Krenuo je u njega iz mjesta Hreljina u Hrvatskom primorju kao siromašni emigrant, poput mnogih drugih, da bi se potkraj života vratio u rodni kraj. No za razliku od drugih povratnika, Vidas je svoja putovanja i boravak u dalekom svijetu stavio na papir, napisao je opsežan životopis koji nam je danas vrijedan povijesni izvor o sudbinama hrvatskih iseljenika na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Riječ je kritičkom izdanju nastalom prema Vidasovom izvorniku te dopunjenom dokumentarnim prilozima i znanstvenom raspravom, a djelo potpisuju autori Radovan Tadej i Vjekoslava Jurdana. Autori su istražili opsežne memoare koje nam je Pavao Vidas ostavio u svojoj životopisnoj bilježnici naslova "Faktum Sve", rekonstruirali rodoslovno stablo Vidasove obitelji te popisali hrvatske iseljenike koje je Vidas spomenuo u svome rukopisu. Uz to, u Vidasovoj memoarskoj građi zamijetili su izrazitu i višeslojnu prisutnost književno-umjetničkog elementa.

Pavao Vidas pripovijeda o povijesnim, političkim, društvenim, ekonomskim i kulturnim prilikama, okolnostima i događajima u hrvatskom društvu svoga doba te svugdje gdje je boravio u Europi, Australiji, Južnoj Americi, Sjevernoj Americi i Južnoj Africi. Autori su nastojali pokazati kako Pavao Vidas opisuje tu zanimljivu i složenu sliku svojega vremena i (ne)prilika koje je proživio diljem svijeta. Ističu da Vidas ne samo da dokumentira svoju životnu (is)povijest, već je i pripovijeda u obliku umjetnički strukturirane naracije. Stoga ovo djelo pridonosi proučavanju korpusa cijele hrvatske književnosti, a posebno žanrova putopisa i autobiografske proze te je vrijedan stručni doprinos poznavanju, razumijevanju i vrednovanju jednog slabije istraženog segmenta hrvatske književne i kulturne povijesti.

Zahvaljujući autorskom dvojcu te suizdavačima Institutu za migracije i narodnosti i Katedri Čakavskog sabora „Bakarskoga kraja“ dobismo ovim izdanjem višeslojnoj publikaciji koja pred hrvatsku javnost donosi autentični rukopis iz života hrvatskih iseljenika. Sva iznesena građa u toj monografiji svjedoči o bogatoj i složenoj povijesti iseljeništva s Hrvatskog primorja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!