Glas Hrvatske

16:01 / 11.01.2022.

Autor: Slavica Štefić

Prva promocija knjige "Narodni plesni običaji gradišćanskih Hrvata"

U Koprivnici predstavljena knjiga "Narodni plesni običaji gradišćanskih Hrvata"

U Koprivnici predstavljena knjiga "Narodni plesni običaji gradišćanskih Hrvata"

Foto: snimka zaslona / facebook

U Koprivnici je u sklopu Zimske škole hrvatskjoga folklora predstaljena knjiga "Narodni plesni običaji Gradišćanskih Hrvata." Riječ je o knjizi koja je nastala na temelju višegodišnjeg istaživanja našeg poznatoga etnologa dr. Ivana Ivančana, knjiga koju za života dr. Ivančan planirao napisati, a njegovu su želju ispunili upravo Gradišćanski Hrvati.

Početkom 70 tih godina prošlog stoljeća dr. Ivan Ivančan u Gradišću je istraživao običaje Hrvata u selima gdje žive. Stotine sati razgovora sa živim svjedocima, notni zapisi, fotografije i drugi dragocjeni etno materijal trebao je poslužiti za knjigu koju dr. Ivančan za života nije stigao napisati. 


U stvaranju knjige dr. Ivana Ivančana sudjelovao je Filip Tyran, glazbeni pedagog iz Beča, aktivan je u društvima gradišćanskih Hrvata koji je  ukratko dao prikaz strukture ove bogate audiovizualne monografije koju, osim obrade istraživačke građe, prate i audio zapisi dostupni čitačem qr kodova putem pametnih telefona. Promociju su obogatili ‘jačkama i tancima’ članovi Folklornog ansambla gradišćanskih Hrvata "Kolo Slavuj", uz pratnju tamburaša Zimske škole hrvatskoga folklora 2022. uz tamburaše "Kola Slavuj" i sviračima tradicijskih glazbala.


Knjiga je svojevrsni spomen na dr. Ivana Ivančana, ali i koristan priručnik za sve folkloraše, dragocjeni izvor informacija na sociološkom, etnokoreografskom, etnološkom i lingvističkom području. Njome će se svakako koristiti i u umjetničkom ansamblu "Kolo Slavuj".

Dio članova FA Kolo slavuj u Koprivnici

Dio članova FA Kolo slavuj u Koprivnici

Foto: Snježana Jurišić / ustupljena fotografija

Na promociji knjige gosti iz Gradišća predstavili su i svoje plesove, pjesmu i narodnu nošnju, a jedan je dan na plesnoj radionici zimske škole folklora bio posvećen samo bogatoj tradiciji Gradišćanskih Hrvata. Štefan Novak umjetnički voditelj ansambla "Kolo Slavuj" sudionike Zimske škole folklora u Koprivnici podučio je i plesovima gradišćanskih Hrvata.


Već više od 400 godina, još iz vremena kad su bježeći od Turske vojske Hrvati naselili područje u Austriji njeguju kulturu, jezik i običaje iz Stare domovine kako često zovu Hrvatsku, ali istovremeno stvaraju svoju vrlo vrijednu kulturnu baštinu prepoznatu kao kulturna tradicija Gradišćanskih Hrvata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!