Glas Hrvatske

09:08 / 22.05.2023.

Autor: Snježana Jurišić

Promocija knjige "Sasvim drukčiji jezik"

30 godina Matičine Male škole hrvatskog jezika i kulture

30 godina Matičine Male škole hrvatskog jezika i kulture

Foto: HMI / ustupljena fotografija

U povodu obilježavanja 30 godina Male škole hrvatskoga jezika i kulture Hrvatska matica iseljenika poziva na predstavljanje knjige SASVIM DRUKČIJI JEZIK - Dramske i lutkarske scenske igre s tekstovima za ovladavanje i poučavanje hrvatskoga kao inoga jezika koje će se održati u utorak 23. svibnja 2023. u 12 sati u Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika, Trg S. Radića 3, Zagreb.

Naslovnica knjge

Naslovnica knjge

Foto: HMI / detalj ustupljene fotografije

Mala škola hrvatskoga jezika i kulture tradicionalni je program Hrvatske matice iseljenika namijenjen mladim polaznicima koji žive i školuju se izvan granica Republike Hrvatske kako bi tijekom desetodnevnoga boravka u dječjem odmaralištu na moru ovladali hrvatskim jezikom te kroz igru, druženje i razne kreativne radionice te sportske i zabavne aktivnosti učili o elementima hrvatskog identiteta. Od početne 1993. godine pa do danas u njoj je sudjelovalo 1711 polaznika u dobi 9-16 godina iz 41 zemlje svijeta. Trideset godina Male škole hrvatskoga jezika i kulture pokazatelj je ne samo kvalitete ovoga programa, nego i potrebe da mladi Hrvati iz cijeloga svijeta usvajaju i uče u međusobnoj interakciji, ali i dožive posebnosti druženja i sklapanja cjeloživotnih prijateljstava. Osim toga, iz Male škole se razvilo nekoliko programa Matičina Odjela za obrazovanje i znanost: in-house programi, mrežna stranica hrID namijenjena ovladavanju i poučavanju inojezičnog hrvatskog, monografija Spomenak te, zadnji u nizu, priručnik o neformalnim oblicima poučavanja i ovladavanja hrvatskim kao inim jezikom Sasvim drukčiji jezik autorica: izv. prof. dr. sc. Livija Kroflin, Grozdana Lajić Horvat, prof., Sara Milavec, prof., Diana Čosić, prof. i Lada Kanajet Šimić, prof., autorica i urednica te voditeljica Male škole.


O knjizi:


Knjiga SASVIM DRUKČIJI JEZIK - Dramske i lutkarske scenske igre s tekstovima za ovladavanje i poučavanje hrvatskoga kao inoga jezika je priručnik o neformalnim oblicima poučavanja i ovladavanja hrvatskim kao inim jezikom. Budući da sadrži dramske i lutkarske scenske igre, osim svoje primarne namjene on donosi saznanja koja su općenito primjenjiva u području lutkarske i dramske pedagogije. Uz kombinaciju teorijskog i praktičnog pristupa ovim temama, knjiga sadrži i izbor od 40 igrokaza nastalih u Matičinoj Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture namijenjenih hrvatskoj nastavi u inozemstvu, kao i pripremnoj nastavi hrvatskoga jezika u Hrvatskoj, ali i redovitoj nastavi hrvatskoga jezika. Priručnik je i višefunkcionalan jer su igre, vježbe i tehnike navedene u tekstovima posebno označene i povezane s pojmovnikom i QR kodom koji vodi na zasebnu mrežnu stranicu s objašnjenjima. Knjigu su recenzirale prof. dr. sc. Lidija Cvikić, prof. dr. sc. Tamara Turza-Bogdan i izv. prof. dr. sc. Teodora Vigato.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!