Glas Hrvatske

10:44 / 17.07.2022.

Autor: Slavica Štefić

Predstavljena knjige "Kiseljak kroz povijest" Sandre Biletić

Naslovnica

Naslovnica

Foto: snimka zaslona / -

U izložbenom paviljonu Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ u Kiseljaku održana je promocije knjige „Kiseljak kroz povijest (1878. – 1941. )“, autorice Sandre Biletić.

Autorica je godinama vrijedno prikupljala arhivsku građu o rodnom Kiseljaku, objedinila je u knjigu te je uz potporu Općine Kiseljak kao nakladnika te Arhiva BiH kao sunakladnika darovala rodnom gradu za njegov 778. Rođendan, koji se slavi 20. srpnja u spomen na prvi sačuvan pisani trag o Rotilju, naseljenom mjestu u Kiseljaku koji datira iz 1244. godine, a kojim Sadra Biletić započinje svoju knjigu o dijelu povijesti Kiseljaka, od kraja 19. do sredine 20. stoljeća.


Okupljenima na predstavljanju ove prije svega za Kiseljak iznimno vrijedne publikacije obratila se i ravnateljica Arhiva BiH Danijela Mrda. Naglasila je kako su arhivi čuvari istine jer uz pomoć dokumenata koje čuvaju od zaborava mogu na precizan i istinit način dočarati vrijeme i okolnosti u kojima se nekad živjelo. „Knjiga Sandre Biletić knjiga je o malim ljudima koji su ostavili traga u ovom mjestu.


O knjizi „Kiseljak kroz povijest (1878.-1941.)“ govorio je i fra Janko Ljubos, kustos muzeja Franjevačkog samostana u Fojnici koji je istaknuo autoričin doprinos i sređivanju arhivske građe Samostana u Fojnici. O knjizi je govorio i Siniša Domazet, arhivski savjetnik u Arhivu BiH, koji je kao i ostali promotori naglasio vrijednost same autorice koja je godinama neumorno prikupljala dokumentaciju o svome rodnom mjestu. „Uz sav posao kojeg ima u Arhivu BiH, a nas i nema baš previše zaposlenih, a stranaka je puno, Sandra bi svakoga dana tragala za novim dokumentima o njezinom Kiseljaku, dokumentima koji su većinom pisani na njemačkom, često su nečitki ili jednostavno pisani jednim arhaičnim jezikom.


Bila je neumorna u tom svome istraživanju i plod tog istraživanja je ova iznimno vrijedna knjiga koju imamo čast predstaviti. Kiseljak je sretan što ima Sandru“, naglasio je autoričin kolega Siniša Domazet. Da je u pitanju iznimno vrijedna publikacija potvrdio je i dr. sc. Šimun Novaković, zamjenik ravnatelja Arhiva BiH i profesor na Sveučilištu u Mostaru. „Iznimno me raduje ovoliki odaziv na promociju knjige koja je vrijedno štivo na koje i puno veće sredine od Kiseljaka mogu biti ponosne“, naglasio je dr. sc. Šimun Novaković koji podrijetlom iz Rame, mjesta bogate povijesti i tradicije.


A dio povijesti Kiseljaka o kojem se znalo vrlo malo, Sandra Biletić obradila je uz detaljan opis promjena u svim sferama društvenog života koje su nastupile dolaskom Austro- Ugarske Monarhije 1878. godine. U knjizi je uz ostalo, opisan razvoj i rad lokalne uprave, uvođenje katastra i uspostava gruntovnice, opisana je izgradnja raznih civilnih i vjerskih objekata, uključujući i školu, opisane su zdravstvene prilike, osnivanje banjskog lječilišta i izgradnja turističkih kapaciteta po kojima je Kiseljak bio prepoznatljiv, uz priče o mineralnoj vodi, onima koji su je punili, pili te od njege imali razne koristi, od poboljšanja zdravlja do jačanja potencije. Knjiga sadrži i pregled četiri popisa stanovništva u Kiseljaku u doba Austro-Ugarske. Obogaćena je brojnim skeniranim izvornim dokumentima, kao i fotografijama, što je čini i vizualno dopadljivom ali i znatno obogaćuje dokumentarnu vrijednost knjige. „Na knjizi sam radila godinama skupljajući prije svega dostupnu arhivsku građu kojom osvjetljavam jedan dio povijesti Kiseljaka o kojemu se vrlo malo ili nije znalo skoro ništa“, kazala je uz ostalo autorica zahvaliviši se svima koji su joj pomogli da publikacija ugleda svjetlo dana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!