Glas Hrvatske

17:18 / 20.09.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Predstavljena knjiga o franjevačkom misionaru fra Augustinu Augustinoviću

Naslovnica knjige

Naslovnica knjige

Foto: ustupljena fotografija (kolaž) / Anto Pranjkić

U Zagrebu je predstavljena knjiga "Poniznošću do uzvišenosti" autora Ante Pranjkića, novinara i urednika Hrvatske radiotelevizije. Knjiga govori o hrvatskom franjevačkom misionaru fra Augustinu Augustinoviću, koji je umro na glasu svetosti. Promociju su organizirali Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu, Udruga BH Hrvata “Prsten“ i Hrvatska matica iseljenika.

"Od dolaska isusovca Ivana Ratkaja u Latinsku Ameriku u XVII. stoljeću do danas, nemali broj hrvatskih misionara je prešao Atlantski ocean i širio radosnu vijest na novom kontinentu. Prvo među domaćim stanovnicima, a onda i među Hrvatima koji su krajem XIX. i posebice u XX. stoljeću počeli dolaziti u većim migrantskim valovima.


'Poniznošću do uzvišenosti' je knjiga posvećena jednome od njih, fra Augustinu Agustinoviću, koji je pastoralnim radom posvećenom onima najpotrebitijima u društvu ostavio duboki trag u Venezueli. Do  te mjere je ostao u dobrom sjećanju u toj južnoameričkoj zemlji da je štovanje ovog izuzetnog franjevačkog svećenika iz Bosanske Posavine i danas rašireno u puku, a mjesni biskup mons. Ovidio Perez Morales  je pokrenuo postupak njegove beatifikacije", napisao je, među ostalim, u recenziji ove knjige Davor Ivo Stier.

Davor Ivo Stier i Anto Pranjkić

Davor Ivo Stier i Anto Pranjkić

Foto: snimka zaslona / facebook

Bilješka o autoru


Anto Pranjkić je rođen 1972. godine u Štrepcima, Bosna i Hercegovina. Osnovnu školu završio u Zoviku, a srednju u Brčkom. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu stekao je akademsko zvanje magistra teologije obranivši magistarski rad na temu života i djelovanja fra Augustina Augustinovića.


Od 1992. godine bavi se novinarstvom i književnošću. Profesionalno (u novinarstvu) se usavršavao u Češkoj, Sjedinjenim američkim državama, Francuskoj, Norveškoj i Hrvatskoj, a i diplomirani je polaznik Škole za političke studije Vijeća Europe te je završio BBC školu radio novinarstva. Živeći u inozemstvu dobro je upoznao hrvatske iseljeničke teme i uspostavio dobre odnose sa hrvatskim iseljeničkim zajednicama. Živeći zadnjih pet godina u domovini pokrenuo je nakladničku kuću Kerigma-Pia i istoimeni portal na kojem se posebno brinuo o informacijama koje dolaze o Hrvatima iz cijeloga svijeta.


Objavio je 20-tak književnih i publicističkih djela. Neka djela su prevedena na talijanski, njemački, engleski, češki i norveški jezik. Dobitnik je niza nagrada i priznanja. Trenutno je zaposlen na Hrvatskoj radio televiziji u Programu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na poziciji Urednika emisije “Pogled preko granice“.

Uzvanici na predstavljanju knjige u dvorani Hrvatske matice iseljenika

Uzvanici na predstavljanju knjige u dvorani Hrvatske matice iseljenika

Foto: snimka zaslona / facebook

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!