Glas Hrvatske

19:43 / 22.10.2021.

Autor: David Rey

Predstavljanje knjige “Sokolovi u mojoj duši”

Naslovnica knjige (kolaž)

Naslovnica knjige (kolaž)

Foto: Dragica Vukelić / osobna arhiva

Sa 16 godina Dragica Vukelić, Čileanka s hrvatskim korijenima, obećala je ocu da će napisati knjigu s iskustvima koja je proživio u svojoj domovini Hrvatskoj.

U svojoj knjizi “Sokolovi u mojoj duši” Dragica Vukelić oslikava život svog oca Jose, koji je sa osamnaest godina bio uključen u jedan od najvećih ratnih sukoba u povijesti čovječanstva, Drugi svjetski rat, događaj koji je potresao Europu i zauvijek promijenio tijek njezina postojanja.


- Rođena sam u Santiagu de Chile, otac mi je bio Hrvat a majka Čileanka. Po zanimanju sam inženjerka prehrane i cijeli svoj radni vijek posvetila sam poboljšanju prehrane učenika u Čileu.


Sudjelovala sam u raznim hrvatskim društvima koja djeluju u Čileu. Kao potpredsjednica Udruge profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla, ravnateljica Zaklade Pasko Baburica, direktorica društva Hrvatske dame iz Čilea, voditeljica kulturnih aktivnosti na Hrvatskom stadionu i u plesnoj skupini pod nazivom Domovina - opisuje Čileanka hrvatskog podrijetla.

Dragica Vukelić

Dragica Vukelić

Foto: osobna arhiva / -

Dragica Vukelić

Knjiga “Sokolovi u mojoj duši” predstavljena je u Čileu 2015. godine, a njen prijevod na hrvatski jezik je nedavno objavljen u Hrvatskoj.


- Moj otac Joso Vukelić rođen je u lijepom ličkom mjestašcu Donjem Kosinju. S 18 godina pridružio se hrvatskoj vojsci tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon rata proveo je tri godine u izbjegličkom kampu u Esterwegenu u Njemačkoj i godinu dana u civilnom kampu u Italiji.


Potom je emigrirao u Čile, zemlju koja je otvorila svoje granice za prihvat tisuća raseljenih osoba na kraju sukoba.


U Čileu je osnovao svoju obitelj, imao je šestero djece. Njegova majka i dvije sestre ostale su u Hrvatskoj. S njima se više nikada nije imao priliku sresti. Umro je u 60. godini života - ističe Čileanka hrvatskih korijena.

Joso Vukelić (1949.)

Joso Vukelić (1949.)

Foto: osobna arhiva / -

San autorice Dragice Vukelić bio je uvijek imati očev život napisan na hrvatskom, njegovim materinjem jeziku.


-Unutar naše obitelji, otac nas je naučio živjeti blisko njegovim običajima i kulturi, učio nas je hrvatskom jeziku, glazbi, plesovima, tipičnoj hrani. Uvijek je održavao vezu sa svojom obitelji, koja je jačala čak nekoliko godina nakon njegove smrti. Za njega me vežu lijepa sjećanja, koja su mi uvijek ostala u srcu.


Iako je moja hrvatska obitelj podrijetlom iz Like, njezini su se članovi raspršili po cijeloj Hrvatskoj. Mnogi od njih posjetili su Čile kako bi upoznali cijelu čileansku obitelj i otkrili zemlju koja je prihvatila mog oca i dala mu novu priliku da bude sretan.


Svoju ljubav i predanost Hrvatskoj nastavila sam živjeti svojim posjetima Hrvatskoj kako bih bila sa svojom obitelji i naučila više o geografiji zemlje.


2017. godine preselila sam se u Zagreb kako bih poboljšala znanje hrvatskog jezika. Dobila sam državnu stipendiju za tečaj Croaticum. Ostala sam dvije godine kako bih uživala u iskustvu života u Hrvatskoj kao obična građanka. Od tada Zagreb smatram svojim drugim gradom - naglašava Dragica Vukelić.


Kosinj - most

Kosinj - most

Foto: osobna arhiva / -

Priča u knjizi prikazana je unutar očevog malog i mirnog ličkog mjestašca, zatim u sklopu samog rata te na kraju u opisima života koji je započeo u Čileu, zemlji koja mu je pružila priliku za novi početak.


- Smatram važnim predstavljati njegovo iskustvo, pokazujući iskustva obitelji zbog ranih gubitaka, tjeskobe, odsutnosti, strahova, hladnoće, gladi, ali prije svega snage i izdržljivosti cijelog naroda suočenog s nedaćama.


Nekoliko desetljeća nakon što sam dala obećanje, objavila sam na španjolskom knjigu “Halcones en mi alma” (“Sokolovi u mojoj duši”), koja je bila prilično uspješna među Hrvatima Čilea, Argentine i Perua. Nakon što sam vidjela reakciju Hrvata u našoj zajednici u Latinskoj Americi, dopustila sam si da još malo sanjam i ovaj put sam sebi obećala prevesti na hrvatski jezik njegovu životnu priču.


Ostvario mi se san, nalazim se u Zagrebu da predstavim svoj rad. Prvo predstavljanje održat će se u kraju u kojem je moj otac rođen, u Gospiću, u Lici. Knjiga će biti predstavljena i u Zagrebu te u drugim gradovima u Hrvatskoj. Radoznala sam i sretna. Želim uživati ​​u tom posebnom trenutku u kojem živim u društvu najboljeg od najboljih: mog oca Jose Vukelića - zaključuje Čileanka Dragica Vukelić, autorica knjige “Sokoli u mojoj duši”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!