Glas Hrvatske

12:53 / 03.12.2021.

Autor:

Pooštreni carinski pregledi na granici s BiH

Kontrola na graničnom prijelazu

Kontrola na graničnom prijelazu

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Građani na ulazu u Hrvatsku iz BiH u posljednje vrijeme sve češće se strogo pregledavaju, kontrolira se prtljaga svakog putnika i sve što se unosi u Hrvatsku. Hrvatska, kao država koja je članica EU-a, ne dopušta unos mesa, mlijeka te mesnih i mliječnih proizvoda na svoj teritorij, pa čak ni u malim količinama.

Prema pravilima svaka osoba pri ulazu i izlazu iz carinskog područja EU-a dužna je nadležnom carinskom uredu, odnosno carinskoj službi prijaviti svu robu koju nosi sa sobom neovisno radi li se o osobnim stvarima ili robi koja je predmet uvoza ili izvoza, a radi provođenja carinskog nadzora.


U cestovnom prometu putnicima iz BiH dopušteno je bez uvoznih davanja unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje.

Kada je u pitanju unos alkohola, dozvoljena je jedan litra s udjelom alkohola većim od 22% vol., do dvije litre alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje, kao i četiri litre vina te 16 litara piva.

Oslobađanje na navedene trošarinske proizvode ne može se primijeniti na putnike mlađe od 17 godina.


Dozvoljen je unos i 2 kilograma po osobi mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi iz medicinskih razloga, te dva kilograma po osobi proizvoda životinjskog podrijetla kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa i žablji kraci. Proizvoda ribarstva može se unijeti do 20 kilograma po osobi.

Kruh, kolači, keksi, vafli, čokolada i druge slastice mogu se unositi u količinama za osobnu upotrebu.


Kazne za prekršitelje


Ako ovlašteni carinski službenici pri provedbi mjera nadzora utvrde sumnju u povredu propisa iz svoje nadležnosti dužni su i ovlašteni poduzeti potrebne mjere da se utvrdi je li počinjen prekršaj ili kazneno djelo.


Carinska uprava ovlaštena je izdati i prekršajni nalog prije pokretanja prekršajnog postupka ako je prekršaj utvrđen neposrednim opažanjem ili obavljenim nadzorom službenih osoba koje su o tome sačinile službenu bilješku ili zapisnik.

Kazna (u prekršajnom nalogu) određuje se na temelju stupnja krivnje, opasnosti djela i svrhe kažnjavanja, a uz ostale elemente procjenjuje se i količina te vrsta robe u prekršaju.

Za prekršaj neprijavljivanja robe ili neprijavljivanja sve robe ili nepodnošenja robe ili nepodnošenja sve robe propisana je novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 2.000 do 50.0000 kuna.


Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje Unije na skriven način ili iznošenje ili pokušaj iznošenja robe iz carinskog područja EU na skriven način, za nezakonito izuzimanje ispod carinskog nadzora robe koja nije roba Unije bez dozvole carinskog ureda te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili dio robe, ako se radi o robi komercijalne naravi ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu propisana je novčana kazna za fizičku osobu u rasponu od 3.000 do 100.000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!