Glas Hrvatske

08:00 / 28.04.2022.

Autor: Slavica Štefić

Počinju 24. Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljeće 2022.

S izložbe Umjetničke galerije BiH „Prva gimnazija: učitelji, učenici, umjetnici“

S izložbe Umjetničke galerije BiH „Prva gimnazija: učitelji, učenici, umjetnici“

Foto: Matica Hrvatska Mostar / -

"Dani Matice hrvatske Mostar" otvaraju se večeras izložbom Umjetničke galerije BiH, a trajat će do 9. lipnja kada će se održati koncert Sarajevske filharmonije i solista Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nakon dva jesensko-zimska izdanja  24. Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljeće 2022. otvorit će svoja vrata svim ljubiteljima umjetnosti – ljubiteljima glazbe, likovnosti, ali i pisane riječi, u četvrtak, 28. travnja u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosače, i to izložbom Umjetničke galerije BiH “Prva gimnazija: učitelji, učenici, umjetnici“.


Na svečanosti otvaranja obratit će se, u ime organizatora, predsjednica Matice hrvatske Mostar akademkinja Ljerka Ostojić, visoki pokrovitelj manifestacije akademik Mladen Bevanda, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, u ime predsjednika Matice hrvatske Mire Gavrana govorit će Ivica Nuić, gospodarski tajnik MH, kao i Strajo Krsmanović, ravnatelj Umjetničke galerije BiH. Mostarsko proljeće otvorit će predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.


- Prva gimnazija najstarija je gimnazija u BiH i uz nju su, od samih početaka, vezani neki od najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika najstarije generacije – kao učenici ili nastavnici, tako da smo odlučili našu izložbu posvetiti njima i ograničiti je na razdoblje od osnivanja škole pa do Drugoga svjetskog rata. Na izložbi su tako zastupljeni klasici bosanskohercegovački umjetnosti, čija su djela ujedno i najbrojnija u kolekciji Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, kazao je Krsmanović uoči izložbe na Proljeću.


Izložbi je, dodao je, prethodilo istraživanje u sarajevskim arhivima kako bi se provjerila točnost biografskih podataka.


Tijekom gotovo mjesec i pol dana gledatelji će moći uživati u dvadesetak programa. Od glazbenih događanja izdvajamo koncert “Hrvatska vokalna lirika“, u izvedbi sopranistice Vedrane Šimić i Milana Lucića na klaviru. Na programu su djela: Ivana pl. Zajca, J. Gotovca, K. Baranovića, J. Hatzea


Kazališni program donosi niz poslastica: predstavu “Na kavici u podne“ Teatra GAVRAN, Krležinu monodramu “Na rubu pameti“ u izvedbi sjajnoga Dragana Despota, predstavu NP RS-a iz Banje Luke “Hrkači“, HNK Zadar dolazi s “Kreditom“,  predstave HNK Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Lutkarskog kazališta, ali i Moliereova predstava “Umišljeni bolesnik“, koju će izvesti studenti SUM-a.


Za najmlađe  se priprema Dječji dan u suradnji s Cvitkom i Udrugom Zdravo društvo.


Prošle godine započet ciklus predstavljanja mladih umjetnika  nastavlja se i ove godine izložbama Anje Marić, Ivane Ćavar i Antonije Gudelj u Galeriji Rondo, a za 1. lipnja planirano je otvorenje izložbe umjetnika Davorina Briševca.


Tijekom Proljeća bit će predstavljena knjiga Josipa Milića “Schopenhauerov pesimizam“ te “Trilogija o Mostaru“ akademika Ante Miškovića i prof. Alije Cigića, koja obuhvaća tri monografije: “Stari most u Mostaru“, “I to je Mostar“, “Pa i to je Mostar“.


Ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Mostaru završavaju 9. lipnja koncertom Sarajevske filharmonije i solista NP Sarajevo.


Visoki pokrovitelj kulturne manifestacije "Mostarsko proljeće 2022. – Dani Matice hrvatske Mostar" je predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH Mladen Bevanda. Manifestaciju su podržali HT Eronet i JP Elektroprivreda HZ HB te Grad Mostar i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, kao i Federalno ministarstvo kulture i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!