Glas Hrvatske

10:01 / 27.01.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Peti hrvatski iseljenički kongres

Hrvatski iseljenički kongres

Hrvatski iseljenički kongres

Foto: snimka zaslona / kolaž

Centar za iseljeništvo objavio je poziv za Peti hrvatski iseljenički kongres. Po prvi put je predviđeno održavanje kongresa izvan Domovine.

Ideja projekta hrvatskih iseljeničkih kongresa je razvijanje suradnje i proaktivno djelovanje na jačem povezivanju hrvatskog iseljeništva s domovinom. Iz kongresa u kongres nastoji se propitivati najvažnija područja iseljeničkog iskustva i odnosa s Hrvatskom. Na sudjelovanje su pozvani znanstvenici i stručnjaci koji se bave iseljeničkim temama, poslovni ljudi i povratnici u domovinu te državne institucije, udruge i zainteresirani pojedinci koji su posvećeni i usmjereni na osnaživanje veza Republike Hrvatske i njezinih iseljenih građana. Slijedeći tradiciju iseljeničkih kongresa čiji je cilj istraživanje iseljeničkih iskustva i odnosa s Hrvatskom te jačanje veza iseljeništva i domovine, Peti hrvatski iseljenički kongres posvećen je temi zajedništva.


Nakon Zagreba, Šibenika, Osijeka i Marije Bistrice, ovaj jubilarni kongres organizira se u Mostaru kako bi ukazali na povijesni značaj i ulogu koju su Hrvati Bosne i Hercegovine imali u povijesti matične domovine Hrvatske. Kao i prethodni kongresi, Peti hrvatski iseljenički kongres otvoren je znanstvenicima i stručnjacima iz cijelog svijeta koji se bave iseljeničkim i migracijskim temama i očuvanjem hrvatskog nacionalnog identiteta, kao i gospodarstvenicima, umjetnicima, stručnjacima svih generacija te iseljenicima i povratnicima u domovinu da predstave svoj rad i iskustva. Kroz različite tematske cjeline obrađuju se pitanja iz područja demografije, gospodarstva, javnih politika, povijesti, kulture, umjetnosti, jezika, baštine, duhovnosti, one vezane uz društvene i tehnološke promjene te druge aktualne teme koje povezuju iseljeništvo i domovinu.


Predviđene aktivnosti


Radni dio kongresa planiran kroz izlaganja i panel rasprave obuhvaća sljedeća pitanja i teme:

• Hrvatski narod u BiH (odnosi s Republikom Hrvatskom, javne politike, veze s iseljeničkim zajednicama, hrvatski mediji, sportske veze s Republikom Hrvatskom, tijela hrvatskog zajedništva u BiH – udruge, pokreti, udruženja i drugo);

• Demografski izazovi i hrvatsko iseljeništvo u prošlosti i sadašnjosti;

• Iseljavanje: migracijski procesi, vanjski i unutrašnji čimbenici;

• Povratničke perspektive i integracijski procesi – politika, institucije, društvo;

• Politika RH prema iseljeništvu (nacionalne i razvojne strategije, elektroničko glasovanje, uloga državnih institucija i tijela);

• Gospodarske veze (novčane doznake, investicije, razvoj poduzetništva, trgovinska razmjena RH i BIH i drugo);

• Čuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta: zajednice u dijaspori;

• Uloga katoličke crkve u čuvanju hrvatskog nacionalnog i vjerskog identiteta (djelovanje hrvatskih

katoličkih misija i župa u iseljeništvu, doprinos Crkve u BiH, crkveni laički pokreti i zajednice kao

primjeri povezivanja i drugo);

• Povijesni osvrti i društveni procesi;

• Novi oblici povezivanja i umrežavanja;

• Baština, umjetnost i otvorena znanost – temelji razvoja hrvatskog društva;

• Potencijali kulturne i kreativne industrije u povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske;

• Digitalno okruženje i ICT industrija – mogućnosti nacionalnih i globalnih integracija;


Sukladno predloženim temama te vašim stručnim kompetencijama i znanjima, u ime Programskog i Organizacijskog odbora, pozivamo vas na aktivno sudjelovanje i uključivanje u program Kongresa.


Stoji u poziv koji je objavljen na web stranici – Centar za iseljeništvo (https://www.centar-za-iseljenistvo.hr/hik) gdje možete pronaći i dodatne informacije ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!