Glas Hrvatske

11:09 / 22.10.2019.

Autor: Klara Špančić

Odobreno 1,4 milijuna kuna za posebne potrebe i projekte Hrvata izvan RH

Ilustracija. (Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske)

Ilustracija. (Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske)

Foto: - / -

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske raspisao je 2. Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Prijave na natječaj traju do 13. studenoga ove godine.

Tom odlukom Republika Hrvatska dodijelit će još 1,4 milijuna kuna za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Hrvatske u ovoj godini.

Na natječaj se mogu prijaviti neprofitne organizacije - udruge, zaklade, ustanove, vjerske zajednice Hrvata izvan Hrvatske, fizičke osobe i pojedinci te pripadnici hrvatskog naroda izvan Hrvatske koji žive u teškim socijalnim, materijalnim ili zdravstvenim prilikama.

Republika Hrvatska i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ovim Javnim pozivom spremni su financijski podržati projekte koji pridonose povezivanju i suradnji s Hrvatima izvan domovine, kao i one kojima se pruža socijalna, razvojna i humanitarna potpora ugroženim hrvatskim zajednicama i pojedincima te projekte koji potiču povratak i integraciju Hrvata izvan Hrvatske i njihovih potomaka u hrvatski društveni i gospodarski život.

Najniži iznos koji se može prijaviti i ugovoriti po projektu je pet tisuća kuna, a najviši 80 tisuća kuna, s tim da jedan prijavitelj može podnijeti najviše dvije prijave.

Posebne potrebe i projekti obvezno se prijavljuju u elektroničkom i papirnatom obliku te sa svom potrebnom dokumentacijom dostavljaju poštom na adresu Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Trg hrvatskih velikana 6, Zagreb. Obrasci za prijavu te sve potrebne upute dostupni su na mrežnoj stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH

Socijalno i materijalno ugroženi pripadnici hrvatskog naroda izvan Hrvatske mogu se na natječaj prijaviti i samo u paprinatom obliku te moraju priložiti ostalu traženu dokumentaciju.

Na prvom natječaju 705 prijava

Prvi Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je Središnji ured raspisao u veljači, izazvao je veliko zanimanje, zaprimljeno je čak 705 prijava od neprofitnih organizacija, fizičkih osoba te ugroženih pojedinaca.

Dva milijuna kuna podijelilo je 115 prijavitelja, od čega 11 socijalno ugroženih pojedinaca, dok su ostalo bili projekti neprofitnih organizacija i pojedinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!