Glas Hrvatske

10:20 / 06.11.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Odgovor u umjetnosti

Foto: screenshot plakata

Foto: screenshot plakata

Foto: - / -

Izložba Josipa Mijića "fOrM OveR suBsTAnce/Forma nad sadržajem" bit će otvorena danas u 19 sati u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg i trajat će do 1. prosinca ove godine.

Josip Mijić rođen je 11. travnja 1975. u Travniku. 2002. godine je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, a 2005. je završio poslijediplomski studij Ars sacra kada stječe zvanje magistra Ars sacra. Doktorirao je 2017. na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Do sada je imao 28 samostalnih i sudjelovao je na više od 190 skupnih izložbi u BiH i u inozemstvu.

- Mijićevo djelo započelo je nezadovoljstvom sredinom u kojoj živi, uočavanjem trulosti manira i rasula vrijednosti, otkrivanjem mimikrije pojedinca koji postupno, sloj po sloj, na sebe prihvaća iskrivljene vrijednosti, uvjerenja i ponašanja koji bi ga, kad bi ih bio u mogućnosti odjednom prihvatiti i uvidjeti, potpuno prenerazili. Kako čovjeka primorati da napokon uvidi ispraznost? Mijić ovom izložbom pokazuje da je shvatio da to može učiniti jedino tako da prepusti drugome da je prepozna, da drugoga suoči s vlastitim mu izazovima i približi ga spoznaji, pažljivo birajući i artikulirajući probleme koji ga zanimaju – naglasio je u osvrtu na ovu izložbu Beat Čolak, asistent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

(izvor: dnevnik.ba)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!