Glas Hrvatske

16:53 / 12.08.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Obnovljen oltar na Kamenitim vratima

Kamenita vrata

Kamenita vrata

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Obnovljen je i uređen oltarni prostor na Kamenitim vratima, jedinim sačuvanim starim gradskim vratima, koja su podignuta vjerojatno 1266. godine, objavio je jučer Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Početak štovanja Majke Božje Kamenitih vrata povezan je s požarom koji je kasno navečer, s 30. na 31. svibnja 1731. godine buknuo u zgradi sjemeništa sv. Josipa i proširio se, najprije po cijelom Gornjem gradu, a sutradan i susjednim Kaptolom. U požaru su izgorjela i Kamenita vrata te stan u kojem je iznad njih živjela udovica Modlar. Treći dan nakon požara, pregledavajući zgarište udovica je u pepelu pronašla neoštećenu sliku Svete Marije, kojoj je izgorio samo drveni okvir.


O tom čudu brzo se pročulo u Zagrebu, a pobožna je udovica pod svodom Kamenitih vrata dala podignuti mali oltar i tako omogućila sugrađanima da štuju tu svetinju sve do danas. Tiskovni ured ističe kako je znak Božje blizine i činjenica da su u oba potresa prostor i oltar Majke Božje od Kamenitih vrata ostali potpuno neoštećeni.


Budući da su Kamenita vrata povijesno-urbana i javna vjerska znamenitost, hodočasničko mjesto za mnoge Zagrepčane i ljude dobre volje, ali i spomenička zanimljivost za turiste koji posjećuju Zagreb, u ožujku je Grad Zagreb pristupio redovitoj obnovi i uređenju oltarnog prostora koje je potrajalo sve do srpnja. 

Ploče sa zahvalama Majci Božjoj

Ploče sa zahvalama Majci Božjoj

Foto: Igor Soban / PIXSELL

U tom razdoblju prije sanacije kovane željezne ograde te popravka oštećenih dijelova zida izvršena su konzervatorska istraživanja te se pristupilo skidanju stare boje s ravnih ploha zida, vijenaca, svoda i kovane željezne ograde pa je učinjena profilacija na zidovima niše. Zahvalne pločice ostale su netaknute, a kovanoj ogradi vraćena je izvorna boja pa su na njoj pozlaćeni cvjetni elementi te kruna i Marijin monogram.


Kamenita vrata sa svojom oltarnom nišom i kapelicom od nemjerljivog su značaja za grad Zagreb kao jedan od njegovih simbola, spomenik vrijedne kulturno-povijesne baštine i neprocjenjivo kulturno dobro. I 290 godina nakon požara i početka štovanja Gospe, na Kamenitim vratima svaki dan odjekuje molitva i pale se svijeće.


U nedjelju 15. kolovoza, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, na Kamenitim vratima u Zagrebu u 8 sati biti slavljena misa, a prije mise, u 7.30 sati, molit će se pobožnost krunice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!