Glas Hrvatske

09:16 / 18.09.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Objavljena knjiga o nakladničkoj djelatnosti Hrvata u Novome Zelandu

Naslovnica knjige (kolaž)

Naslovnica knjige (kolaž)

Foto: snimka zaslona / ljevak.hr

Naklada Ljevak objavila je knjigu "Ni s kućom ni bez kuće: nakladnička djelatnost Hrvata u Novome Zelandu" autorica Ivane Hebrang Grgić i Ane Barbarić, stručnu i relevantnu rekonstrukciju niza društvenih aktivnosti novozelandskih Hrvata kroz povijest.

Ivana Hebrang Grgić izvanredna je profesorica i znanstvena savjetnica na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i predstojnica Katedre za knjigu i nakladništvo. Nakon održanih pozvanih predavanja na Sveučilištu Macquarie u Sydneyju i upoznavanja s publikacijama australskih Hrvata, 2018. godine pokrenula je projekt "Hrvatski iseljenički tisak" čiji je cilj okupiti nakladničku produkciju Hrvata izvan Hrvatske.


Ana Barbarić redovita je profesorica na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zagrebu te predstojnica Katedre za bibliotekarstvo tog odsjeka.


Knjiga "Ni s kućom ni bez kuće" donosi sustavan prikaz nakladničke djelatnosti Hrvata u Novome Zelandu koji se temelji na pomnim istraživanjima i na temelju kojega se rekonstruira niz društvenih aktivnosti novozelandskih Hrvata.


Ivana Hebrang Grgić i Ana Barbarić su se uputile u daleku zemlju kako bi pronašle zaboravljene primjerke hrvatskih novina koje tamo izlaze od kraja 19. stoljeća. Na temelju tih publikacija, kao i na temelju brojnih drugih povijesnih izvora i neformalnih kontakata, u knjizi donose nove spoznaje o komunikacijskim modelima Hrvata u Novome Zelandu kroz povijest.


Sve je to potkrijepljeno odabranim citatima iz brojnih izvora koji svjedoče o kulturnome i društvenome djelovanju Hrvata u Novome Zelandu, ali i o sudbinama pojedinaca koji su gradili novozelandsko društvo, čuvajući pritom hrvatsku baštinu i tradiciju. Prikazana je detaljna kronološka analiza formalne i neformalne komunikacije – od usmene predaje, preko prvih novina i knjiga pa sve do društvenih mreža. Vrijedan dodatak knjizi su mrežno dostupne bibliografije serijskih publikacija i knjiga koje su dostupne putem poveznica i kodova za brzi pristup.


(HINA)


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!