Glas Hrvatske

15:03 / 28.07.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Objavljena knjiga Eduarda R. Antonicha "Hrvatska i Hrvati u Urugvaju"

Naslovnica knjige "Hrvatska i Hrvati u Urugvaju"

Naslovnica knjige "Hrvatska i Hrvati u Urugvaju"

Foto: snimka zaslona/kolaž / agm.hr

Knjigu Eduarda R. Antonicha "Hrvatska i Hrvati u Urugvaju", u kojoj autor prikazuje život i rad hrvatske iseljeničke zajednice u Urugvaju u razdoblju od 1918. do 1991. godine, objavio je zagrebački nakladnik AGM.

Kao potomak hrvatskih iseljenika koji su dvadesetih godina prošlog stoljeća doselili u Urugvaj, uz odrastanje kroz priče predaka koji su živjeli daleko od svoje domovine, Eduardo R. Antonich želi otrgnuti zaboravu sve one ljude koji su izgrađivali hrvatsku iseljeničku zajednicu u Urugvaju pri tome voleći i ne zaboravljajući Hrvatsku, navodi nakladnik.


Knjiga je podijeljena na nekoliko cjelina: prvi pioniri u Urugvaju, potom iseljavanje Hrvata u Urugvaj, osnivanje Hrvatskog doma u Montevideu, osnivanje Jugoslavenskog društva "Bratstvo", osnivanje Hrvatske katoličke zajednice, proglašavanje neovisne Republike Hrvatske.


Autor kroz niz ključnih političkih događaja u društvu koji su obilježili i oblikovali smjer i način izgradnje objašnjava podrijetlo same iseljeničke zajednice u Urugvaju.


Zato, napominje nakladnik, politički događaji poput atentata i smrti Stjepana Radića, diktature kralja Aleksandra, osnivanja SFRJ događaji su koje analizira i smatra bitnim čimbenikom u razumijevanju iseljeničke zajednice.


Autor objašnjava događaje ne samo kao potomak i aktivni sudionik zajednice, već i iz perspektive odvjetnika i diplomiranog stručnjaka društvenih znanosti. 


Eduardo R. Antonich rođen je u Montevideu 1963. godine. U rodnome gradu studirao je na urugvajskom Državnom sveučilištu (Universidad de la República), stekavši 1990. diplomu iz područja pravnih i društvenih znanosti, pa od tada uspješno razvija odvjetničku karijeru. Od 2003. godine počasni je konzul Republike Hrvatske u Urugvaju.


(Izvor: HINA)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!