Glas Hrvatske

16:00 / 10.12.2021.

Autor:

Objavljen je novi broj "Zajedničara"

Zajedničar

Zajedničar

Foto: snimka zaslona / -

Četiri zapaljenje svijeće na adventskom vijencu označavaju posljednju nedjelju došašća. To su samo neke od tradicija kojih se drže članovi naših obitelji dok sebe i svoje domove pripremaju za dolazak Božića.

Ovo vrijeme pripreme za blagdan Božića ima jedno posebno značenje budući se u ovom razdoblju crkvene liturgijske godine kršćanstvo cijeloga svijeta priprema za slavno Kristovo rođenje. Naime, došašće počinje četiri nedjelje prije Božića a završava se na Badnjak. U ovom slavnom vremenu prevladavaju iščekivanje, nada, molitva, budnost i čežnja. Dakle, kršćani u adventu ili došašću bdiju, da prepoznaju Boga koji dolazi. Dnevno sudjelovanje u tim duhovnim pripremama mnogoj djeci i obiteljima donosi velike radosti. Kako bi to sveto došašće učinili što ljepšim i interesantnijim, prve adventske nedjelje uz prigodnu molitvu pali se prva svijeća i tako redom, da do Božića gore sve četiri. Stoga, četiri zapaljenje svijeće na adventskom vijencu označavaju posljednju nedjelju došašća. To su samo neke od tradicija kojih se drže članovi naših obitelji dok sebe i svoje domove pripremaju za dolazak Božića.

Zajedničar

Zajedničar

Foto: snimka zaslona / -

Među našim članovima i obiteljima Hrvatske bratske zajednice ima mnogih tradicija koje se obnavljaju iz godine u godinu - poput kićenja bora, pa ukrasnih lampica, zimzelenih grančica, božićnih ukrasa i raznih hrvatskih jela. Dok su nam se možda djed i baka, koji su se godinama držali tih tradicija, preselili u vječnost, ipak nam je drago čuti da pojedini članovi obitelji još uvijek njima u spomen pale adventske svijeće i peku domaće blagdanske kolače. Takova simbolična djela tijekom adventa i naše pripreme za Božić donose nam nadu, radost i spokojstvo, podsjećajući nas da će nam ljubav te odanost prema našoj obitelji i našoj vjernosti ne samo obogatiti našu dušu nego će nam također biti zvijezda vodilja. Doista je lijepo u božićno vrijeme godine vidjeti kada se stranci međusobno pozdravljaju i jedan prema drugome iskazuju svoje poštovanje. Isto tako kada neki sa svojim novčanim prilozima pomažu ili podupiru neke vrijedne i dobrotvorne programe ili se jednostavno međusobno pomažu. Piše, među ostalim u uvodniku Lorrane Turkall  u novom broju "Zajedničara" u kojem možete pročitati veliki članak  pod naslovom "Približava se kraj kampanje posvećene obiteljima"  u kojem se članstvo poziva da ulažući iskoriste mnogobrojne beneficije.


Doznat ćete i kako je bilo na na  34. TamFEST-u, te gdje se i s kakvim programom pripremaju mnogobrojni božićni domjenci i zabave u hrvatskim zajednicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!