Glas Hrvatske

11:34 / 07.09.2020.

Autor: Klara Špančić

Novi međunarodni studijski programi na FER-u

Ilustracija. (Foto: FER)

Ilustracija. (Foto: FER)

Foto: - / -

Pored tradicionalno izuzetno velikog interesa hrvatskih maturanata za studijske programe Fakulteta elektrotehnike i računarstva, FER u prosjeku godišnje zabilježi i nemali broj upita stranih studenata koji bi željeli nastaviti svoje obrazovanje upravo na FER-u. Upravo zbog toga od akademske godine 2020./2021. fakultet pokreće nove međunarodne studijske programe.

Kako bi Fakultet elektrotehnike i računalstava odgovorio na zahtjeve tržišta te kako bi poboljšao kvalitetu visokog obrazovanja u STEM u sklopu projekta ''Međunarodni sveučilišni diplomski studijski programi iz elektrotehnike i računarstva – FER-IN'' razvijena su tri nova diplomska studijska programa na engleskom jeziku, koji s upisom prve generacije studenata započinju u nadolazećoj akademskoj godini.

Projekt FER-IN odgovorio je interesima šire međunarodne zajednice studenata preddiplomskih studija, koji svoj diplomski studij žele realizirati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te omogućio razvoj tri međunarodna sveučilišna diplomska studijska programa u području tehničkih znanosti pod nazivom: ''Elektrotehnika i informacijska tehnologija'', ''Informacijska i komunikacijska tehnologija'' i ''Računarstvo''.

Prvu i najveću ciljnu skupinu projekta FER-IN čine svi studenti koji će u predstojećem razdoblju, počevši od listopada 2021. godine, nakon što studijski programi prođu hrvatske i međunarodne akreditacijske postupke, pohađati navedene studijske programe. Pozitivan utjecaj na pripadnike ove skupine je u jačanju njihovih kompetencija i konkurentnosti na tržištu rada, kao i povećanim mogućnostima za studentsku mobilnost tijekom studija.

Drugu ciljnu skupinu čini nastavno i nenastavno osoblje FER-a koje je tijekom projekta sudjelovalo u stvaranju plana i programa međunarodnih studijskih programa te sudjelovalo u aktivnostima stručnog usavršavanja. Pozitivan utjecaj na pripadnike ove skupine u jačanju je kapaciteta visokog učilišta, porastu međunarodne prepoznatljivosti i ugleda, kao i očekivanoj povećanoj mobilnosti studenata, nastavnika i nenastavnog osoblja.

Projekt FER-IN traje dvije godine, a započeo je u listopadu 2018. godine u sklopu poziva Internacionalizacija visokog obrazovanja koji je dio Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. Partner na projektu je Schneider Electric, poduzeće koje nudi kreativna i inovativna radna mjesta u više od 100 zemalja svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!