Glas Hrvatske

09:32 / 07.08.2021.

Autor: Slavica Štefić

Novi hrvatski suveniri na starinski način

Novi zagrebački suvenir

Novi zagrebački suvenir

Foto: snimka zaslona / facebook

Novi kreativni hrvatski suveniri posvećeni Zagrebu i Dalmaciju, Croatian Zoetrope i Flipbook, a uz potporu Ministarstva kulture i medija, osmislile su i dizajnirale animatorice Maša Udovičić i Mirela Ivanković Bielen.

Croatian Flipbook je mala knjižica od 70 stranica s crtežima u nizu koja realistično dočarava animacijski pokret. Kada stranice knjižice okrećete između palca i kažiprsta, stvarate animaciju.

- Sa svojih putovanja želimo kući ponijeti originalan suvenir kao uspomenu na nezaboravne trenutke s tog putovanja i emocije vezane za mjesto koje smo posjetili. Kada smo to spojili s našim znanjima i vještinama, nastali su Croatian Zoetrope i Flipbook – dvije optičke igračke koje koriste pokret crteža na papiru i stvaraju magičnu animaciju s motivima znamenitosti Zagreba i Dalmacije, a razvili smo ih u našem studiju Luma Film u Zagrebu. Vjerujemo kako će naši suveniri potaknuti na igru i kreativnost te izmamiti osmijeh brojnim posjetiteljima Hrvatske i svima koji ih dobiju na poklon”, poručile su Maša Udovičić i Mirela Ivanković Bielen koje osim proizvodnje animiranih filmova, serija, reklama, vode i školu animacije u kinu Tuškanac za djecu od 9 do 12 godina.


Croatian Zoetrope je tuljac koji se vrti oko svoje osi. Blizu gornjeg ruba ima vertikalne proreze kroz koji virite u unutrašnjost. A tamo se krije papirnata traka sa sličicama koje tvore animaciju. Prvi Zoetrope nastao je davne 1834. godine i napravio ga je britanski matematičar William Horner.


Dovoljno je zavrtiti svoj zoetrope ili stranice svog flipbooka i gledati kako najljepše znamenitosti Lijepe Naše oživljavaju u rukama djece i odraslih.


Posebnost ovih jedinstvenih suvenira je i u tome što su napravljeni od ekološki prihvatljivih materijala. Uz svaki zoetrope i flipbook dobivate gotove animacije s motivima Zagreba i Dalmacije ili prazne papire na kojima možete kreirati svoje vlastito animirano mini remek-djelo. Ovi suveniri razvijeni su uz podršku Ministarstva kulture i medija, o obogaćuju ponudu hrvatskih suvenira jer se radi o modernim, kreativnim i inovativnim proizvodima proizvedenima u Hrvatskoj koji spajaju tradiciju, moderan dizajn i suvremenu prezentaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!