Glas Hrvatske

20:34 / 24.05.2023.

Autor: Glas Hrvatske

Novi broj "Zajedničara"

Novi broj "Zajedničara" (VOL. 118 / NO. 11)

Novi broj "Zajedničara" (VOL. 118 / NO. 11)

Foto: HBZ / -

Predstavljamo novi broj "Zajedničara", glasila Hrvatske bratske zajednice u Americi, koji izlazi svaki drugi tjedan u mjesecu. Prenosimo "Riječ uredništva" koju potpisuje Lorraine Turkall. 

Američki Dan sjećanja 


Svaki dan u godini, američka zastava vijori na vjetru ispred glavnog ureda Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu, u Pennsylvaniji. Gledajući tu zastavu u sunčanim danima kada maše blagim povjetarcem, kišnim danima kada je gađa olujno vrijeme u sivim zimskim danima kada se u hladnim uvjetima čvrsto grli s jarbolom, prisjećamo se što ovaj komad tkanine stvarno simbolizira. To je vrijedan simbol našeg nacionalnog identiteta, našeg amerikanizma. Vijori iznad vladinih zgrada, veleposlanstava i škola, lako se može identificirati na brodovima i vojnim vozilima, a ponosno je izložena u privatnim kućama, na brodovima, na stadionima, na pojedinim vozilima i na bezbrojnim okupljanjima ponosnih Amerikanaca. Pisma putuju američkim poštanskim sustavom s američkom zastavom na poštanskim markama čvrsto pričvršćenim na tisuće komada pošte svaki dan. Simbolika "Stare slave" predstavlja "zemlju slobodnih i domom hrabrih". U ponedjeljak, 29. svibnja, Amerikanci će proslaviti Dan sjećanja u čast svih Amerikanaca koji su se borili i umrli dok su bili u američkoj vojnoj službi.Mnogi će prisustvovati komemorativnim misama i sudjelovati u komemoracijama na grobljima i na gradskim trgovima kako bi se prisjećali onih koji su iz ovog života u vojnoj službi prešli na vječni počinak. Drugi će pak sudjelovati ili prisustvovati povorkama, dok će mnogi drugi imati piknike i roštilje dok se okupljaju s obitelji i prijateljima. Američka zastava bit će svečano postavljena za ukrašavanje tisuća grobova, vodit će parade i ponosno mahati zgradama i domovima diljem Amerike. Na Dan sjećanja, uobičajeno je izvjesiti zastavu na pola koplja do podneva kako bi se prisjetili onih koji su izgubili živote boreći se u američkim ratovima. Originalno osnovan 1866. godine u čast veterana koji su poginuli u građanskom ratu, Dan sjećanja određen je kao dan za Amerikance da ukrase grobove palih heroja cvijećem i sjećanjima.Službeno proglašen Aktom Kongresa 1971. godine, Dan sjećanja postao je poznat kao nacionalni praznik u znak priznanja onima koji su poginuli u službi nacije u svim američkim ratovima. Manifestacija, koja se slavi posljednjeg ponedjeljka u svibnju, odaje počast svim preminulim vojnicima i veteranima kako bi se na nacionalnoj razini priznali svi oni koji su dali svoje živote. Iako ovaj dan priznanja ima različita značenja za pojedince koji žive diljem Sjedinjenih Američkih Država, nesumnjivo je dan kada će mnogi ponovno pogledati američku zastavu i zahvaliti onima koje vole ovu zemlju i za dragocjeni dar življenja na američkom tlu. Dok iskazujemo zaslužnu počast i molimo za one čiji su životi naglo i žalosno okončani dok su služili našoj zemlji, također slavimo slobode koje danas uživamo i izražavamo zahvalnost onima koji nastavljaju štititi naše obitelji i našu domovinu.29. svibnja sjetimo se naših američkih preminulih heroja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!