Glas Hrvatske

14:00 / 30.03.2023.

Autor: Slavica Štefić

Nova knjiga o jeziku hrvatskih manjina

Naslovnica

Naslovnica

Foto: snimka zaslona/kolaž / .

Prof. dr. sc. Sanja Vulić Vranković, pročelnica Odsjeka za kroatologiju na Fakultetu hrvatskih studija, svoje je višedesetljetno istraživanje govora hrvatskih manjinskih zajednica zaokružila drugim dijelom dvoknjižja Blago rasutih. Jezik Hrvata u dijaspori. Dio II., u nakladi Književnoga kruga Split.

Prva knjiga dvoknjižja odnosila se na očuvanost hrvatskoga jezika u iseljeničtvu do kraja 20. stoljeća: u Sjevernoj i Južnoj Americi, u Australiji i Novom Zelandu, u Južnoafričkoj Republici te u zapadnoj Europi (Njemačka, Švicarska, Francuska, Belgija itd.).


U drugoj knjizi analizira hrvatski jezik autohtonih hrvatskih manjinskih zajednica u srednjoj i jugoistočnoj Europi. 


Ova druga knjiga sastoji se od dva dijela. U prvom, opsežnijem dijelu autorica daje povijesni pregled i jezičnu analizu svih migracijskih manjinskih zajednica koje su nastale do zaključno početka 19. stoljeća (moliški Hrvati, gradišćanski Hrvati, bunjevački Hrvati, šokački Hrvati, različne manje hrvatske skupine u Mađarskoj, zatim karaševski Hrvati, ostali Hrvati u Banatu te Hrvati na Kosovu). U drugom dijelu analizira jezik hrvatskih nemigracijskih zajednica, tj. zajednica koje su postale manjinama kada su se u pojedinim povijesnim razdobljima uspostavljale nove državne granice (djelomice pomurski i podravski Hrvati u Mađarskoj, Hrvati u Boki kotorskoj i Baru u Crnoj Gori, Hrvati u Beloj krajini u Sloveniji te u istočnom Srijemu).


prof. dr. Sanja Vulić Vranković

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!